ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Китай укорява САЩ за контрола над износа на технологии за чипове

сащ китай

Пекин обвинява Вашингтон в нарушаване на експортния контрол и организиране на други правителства, за да “поддържат хегемонията си”

Китайското правителство разкритикува днес контрола на САЩ върху износа на технологии, окачествявайки го като нарушение на търговските правила, предаде Асошиейтед прес. Това стана, след като Япония и Нидерландия са се споразумели да се присъединят към Вашингтон в ограничаването на достъпа на Пекин до материали за производство на модерни микропроцесорни чипове, които могат да бъдат използвани в оръжия.

Външното министерство на Китай не споменава конкретно последното развитие, но обвинява Вашингтон в нарушаване на експортния контрол и организиране на други правителства, за да “поддържат хегемонията си” и да пречат на развитието на Китай. 

САЩ се опитват да блокират Китай, за да не може да се сдобие с най-мощните микропроцесорни чипове и технологии. Вашингтон е на мнение, че те могат да бъдат използвани за направата на оръжия, да улеснят контрола на управляващата Комунистическа партия и да допринесат за нарушаването на човешките права. 

“Това сериозно нарушава пазарните принципи и международните търговски наредби”, каза говорителката на министерството Мао Нин. Според нея това “подкопава стабилността на глобалната промишлена мрежа и веригата за доставки”.

Информиран източник заяви пред Асошиейтед прес, че Япония и Нидерландия, важни доставчици на технологии и суровини за чипове, са се съгласили да се присъединят към контрола на САЩ. 

Тя не уточни как Пекин може да отговори на по-строгия експортен контрол.

Комунистическата партия е инвестирала милиарди долари, за да развие собствена индустрия за производство на чипове, но продавачите все още се нуждаят от чуждестранно производствено обслужване, суровини и други технологии.

Промишлени експерти очакват китайските производители да станат по-добри, но не могат да произвеждат необходимите чипове за най-модерните смартфони и други продукти. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *