ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Косово ще подаде кандидатура за членство в Европейския съюз  

косово знаме флаг

Очаква се премиерът на Косово Албин Курти да предаде официално кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз (ЕС) на чешкото председателство на Съвета на ЕС в Прага. Във вчерашния ден (14 декември) кандидатурата беше подписана от президента на Косово Вьоса Османи, Албин Курти и председателя на парламента Глаук Конюфца. 

Министър-председателят на Косово ще бъде посрещнат от министъра по европейските въпроси в чешкото правителство, след което се очаква двамата да дадат съвместна пресконференция. 

Държавните лидери на Косово определиха момента като исторически и като отварящ пътя за начало на процеса по присъединяване и интеграция на Косово в ЕС. “Правим решителна крачка към осъществяването на общата ни мечта. За Косово никога не е имало друга алтернатива, но мечтите се сбъдват само когато се предприемат действия”, заяви Вьоса Османи. 

Преди евентуално членство Косово трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете страни да се съгласят в рамките на година, отбеляза агенция Ройтерс. Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.  

Ситуацията в Северно Косово се изостри тези дни след атаки срещу офиси на избирателни комисии и местната полиция, блокади на пътища, стрелба и експлозии. Това доведе до отлагане на насрочените избори за местни власти в Северно Косово от декември за април. А сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия може да изпрати сръбски военни в Косово.  

Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.  Страната е единствената страна в региона, която досега не беше подала кандидатура за членство в евросъюза. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *