ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Макрон обяви края на “ерата на френска Африка”

Еманюел Макрон - президент на Франция

Политиката на “Френска Африка” (Franceafrique), предполагаща неформалното попечителство на Париж над бившите колонии в Африка, отстъпва място на ново балансирано партньорство. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в четвъртък по време на посещение в Габон. 

“Ние сме свързани с обща история тук – в Габон – и, нека не крием, историята на Franceafrique. Тази ера на Franceafrique приключи”, казва френският лидер по време на обръщение към френската общност в тази страна, което беше излъчено от пресслужбата на Елисейския дворец.

Макрон добави, че редовно чува и чете, че „на Франция се приписват намерения, които тя вече няма“. В тази връзка той побърза да увери, че Париж не се стреми да влияе върху вътрешната политика на Габон и визитата му има за цел „не да задължи никого, а само да засвидетелства своето приятелство и уважение към страната и народа“.

„Тук съм, за да изградя балансирано партньорство относно климата и разнообразието, икономиката, индустрията и други, за да защитим нашите интереси и да работим за общото благо“, отбелязва френският президент.

Промяна във военното присъствие

Един от ключовите въпроси беше сътрудничеството в областта на сигурността. Макрон припомни своя по-рано обявен план за промяна на формата на военното присъствие на Париж в Африка и каза, че е обсъдил тази тема с президента на Габон Али Бонго и премиера Ален-Клод Били-Би-Нзе. В същото време той подчерта, че френските войски в Габон са разположени по искане на официалните власти и тяхната дейност се определя от споразумението. 

„Тъй като светът се променя и нашето партньорство се развива, ние също трябва да се адаптираме”, казва той. „Тук не става въпрос за изтегляне на войски или оттегляне от ангажименти, а за адаптиране на средства въз основа на променящите се нужди”, допълни Макрон.

Президентът уточнява, че сега стабилността в страната е застрашена от редица проблеми, сред които увеличаването на морското пиратство и терористичните дейности, както и ръстът на наркотрафика, и за разрешаването им е необходимо участието на военните. 

„И не става въпрос само за присъствието на френската армия – повече сътрудничество, повече обучение на регионално ниво, присъствието предимно на военен персонал от Габон и други страни в нашите бази и споделянето на тези бази, за да поставим тази военна стратегия в услугата на нашето партньорство. Ще изградим всичко през следващите месеци. Ще обучаваме повече, ще оборудваме по-добре, понякога ще разработваме регионални стратегии и ще отговаряме на съвременните нужди“, обясни той.

Преди да започне посещението си в страните от Централна Африка – на 1 март, Макрон, говорейки в Елисейския дворец, обеща да извърши “забележимо намаляване” на броя на френските военни контингенти в Африка. Той обаче не даде конкретни параметри за съкращенията, които планира. Както отбеляза държавният глава, сега Франция е решила да премине към управление на своите военни бази на континента съвместно с военните ведомства на африканските държави.

Повече от половината (55%) от французите са за закриването на военни бази в Африка, според проучване на Френския институт за изследване на общественото мнение (IFOP), публикувано в сряда на уебсайта на вестник „Journal du диманш“. Според социолозите искането за закриване на военни бази се радва на най-голяма подкрепа сред жителите на селските райони (60% от анкетираните) и хората над 65 години (57%). В същото време 56 на сто от анкетираните мъже и 53 на сто от жените се изказаха за ограничаване на военното присъствие. Изданието не уточнява колко души са участвали в анкетата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *