ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мелони вярва в посредничеството на Индия за мир в Украйна

джорджа мелони нарендра моди

Италия цели да засили партньорството си с Индия в областта на отбраната и енергийната сигурност, заяви италианският премиер

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони каза днес, че вярва, че Индия може да посредничи за мир в Украйна след руската инвазия. Мелони направи изявлението след двустранни разговори с индийския премиер Нарендра Моди в Делхи. “Моди е запознат с италианската позиция за пълна подкрепа за Украйна”, каза Мелони.

“Споделяме надеждата, че Индия, като ротационен председател на Г-20, може да има роля в улесняването на пътя към слагане на край на военните действия и справедлив мир”, каза Мелони.

Моди каза, че Индия, която остава неутрална по въпроса за Украйна, е била “готова да даде своя принос към всеки проект за мир”.

Що се отнася до двустранните отношения, Мелони коментира, че двамата лидери са “решили да издигнат връзките си до стратегическо партньорство, “защото нашите взаимоотношения са изключително сигурни”.

“Мисля за сътрудничество в търговията”, добави тя. “Достигнахме стокообмен на стойност 15 милиарда евро, като за две години го удвоихме”, подчерта Мелони.

“Но и двамата сме убедени, че има още какво да се направи”, допълни италианската министър-председателка.

Говорейки на пресконференция в Делхи с индийския премиер, Мелони добави, че Италия цели да засили партньорството си с Индия в областта на отбраната и енергийната сигурност, както и в киберсигурността и в други сфери, предаде Ройтерс.

По време на срещата между Мелони и Моди се проведе среща на външните министри на Г-20, която по всичко изглежда, че е била доминирана от войната на Русия в Украйна.

Индия, която председателства Г-20 тази година, отказа да обвини Русия за войната и се обяви за търсене на дипломатическо решение, докато увеличаваше доставките на руски петрол. 

Срещата на външните министри се проведе дни след срещата на финансовите министри на страните от Г-20, която също беше доминирана от войната. Тази среща приключи с публикуването от страна на Индия на “Резюме на резултатите”, вместо с общо комюнике, поради липса на разбирателство сред участниците относно осъждането на Русия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *