ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мелони потегля за Алжир да търси повече газ

Премиерът на Италия Джорджа Мелони ще пътува за Алжир през уикенда, за да поиска повече природен газ от африканската държава. Ботушът се опитва да подсили енергийната си сигурност и да се еманципира от руските газови доставки след като Русия нападна Украйна. В резултат Алжир става все по-важен източник на синьо гориво за третото по големина стопанство на Европейския съюз. Посещението на Мелони е планирано за 22 и 23 януари.

Италия ще има достатъчно природен газ да изкара тази и следващата зима без каквито и да било изключвания, ако успее да увеличи вноса от африканския си партньор, заяви в интервю през миналата седмица главният изпълнителен директор на италианското енергийно дружество “ЕНИ” – Клаудио Дескалци. Той твърди, че Алжир ще задоволява 38% от италианските газови нужди през тази година – точно колкото беше делът на Русия преди Кремъл да ореже потоците за Европа в отговор на западните санкции срещу войната.

Преди руската инвазия Алжир беше третият по големина доставчик на синьо гориво за Европа след Русия и Норвегия. Страната изпраща на Континента както втечнен природен газ, така и газови потоци по тръбопроводи.

Предшественикът на Мелони – Марио Драги – работи усърдно през миналата година за подобряване на връзките с Алжир и с други африкански производители на суровината, основно Египет. Той посети алжирците два пъти и подписа сделка, според която алжирското правителство пое ангажимент да увеличи газовия износ за Италия с 50 процента.

Алжир е сред африканските държави с най-богатите петролни и газови запаси на Черния континент, но производството на суровината дълги години боксуваше заради неправилен мениджмънт и липса на инвестиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *