ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Молдова затвори въздушното си пространство и пак го отвори

летище Кишинев

Румъния вдигна по тревога два изтребителя заради “малка въздушна цел”

Молдова отвори отново въздушното си пространство за граждански полети. Това стана часове, след като го затвори по съображения за сигурност, предаде Ройтерс.

Националният превозвач “Еър Молдова” съобщи по-рано на страницата си във “Фейсбук”, че Молдова е затворила временно въздушното си пространство.

“В момента въздушното пространство на Република Молдова е затворено, очакваме полетите да бъдат възобновени”, гласеше съобщението.

Руската информационна агенция РИА “Новости” също предаде, че от летището в Кишинев има потвърждение за отменени полети.

В краткото съобщение, че въздушното пространство на Молдова е отворено отново авиационните власти на страната казват, че по-късно ще бъде предоставена повече информация.

Малка въздушна цел, наподобяваща метеорологичен балон, е била засечена в 12:30 часа на височина от около 11 000 метра във въздушното пространство на Румъния, в югоизточната част на страната, съобщиха междувременно от Министерството на отбраната на Румъния, като се позоваха на информация на системата  за въздушно наблюдение на румънските военновъздушни сили. 

Румънските власти са приложили всички стандартни процедури от момента на откриването на обекта. Два самолета МиГ-21 Лансър на румънските военновъздушни сили от бойната служба на въздушната полиция под командването на НАТО излетяха от 86-а авиобаза Фетещ около 12.40 ч. и се насочиха към района, където е докладвана въздушната цел. Екипажите не са я засекли нито визуално, нито на бордовите радари. Самолетите са останали в района около 30 минути за пълно изясняване на въздушната обстановка, след което са се върнали в авиобазата.

“Румънските военновъздушни сили постоянно наблюдават, в сътрудничество със съюзническите сили, националното въздушно пространство и района в близост“, се казва в прессъобщение на Министерството на националната отбрана. 

Молдова е под все по-силен руски натиск в навечерието на насрочената за юни среща в Кишинев на Европейската политическа общност (страните от ЕС и техните политически съюзници), заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на заседанието на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

Нека видим, отговори Борел на въпрос дали да се очаква решение на днешната среща в НАТО по въпроса за предоставянето на изтребители на Украйна. По-рано днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг посочи, че този въпрос не е спешен.

Няма признаци, че Русия възнамерява да спре войната, заяви Борел. Той отново посочи, че ЕС ще продължи подкрепата за Украйна и съобщи, че в понеделник ще представи пред Съвета на ЕС по външни работи предложения, свързани с целите, за които служат европейските средства за въоръжение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *