ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Спецслужбите на Молдова потвърждават свързана с Русия заплаха

Мая Санду (Ройтерс)

Мая Санду (Ройтерс)

Украинският президент Володимир Зеленски е отправил предупреждението до украинската си колежка Мая Санду

Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че информацията на нейния украински колега Володимир Зеленски за заплаха от дестабилизация в страната, свързана с Русия, е потвърдена от молдовските специални служби, предаде ТАСС.

Кремъл не знае какво е имал предвид президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщил за предполагаемо разкрит “руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова”. Това заяви на 10 февруари прессекретарят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков. 

“За това трябва да потърсите господин Зеленски. Ние не знаем за какво става дума”, каза той, запитан дали има такъв план или става дума за дезинформация.

По-рано Зеленски заяви, че е връчил на молдовската си колежка Мая Санду документ, наречен от него “руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова”. По думите му този документ е бил засечен от украинското разузнаване и там е посочено кой, кога и чрез какви действия “смята да разбие Молдова” и “сам да поеме контрол над нея”.

Санду заяви днес на брифинг, че документи, получени от украинските партньори на Молдова, издават “добро документиране на места и логистични аспекти за тези вредителски действия. Освен това планът предвижда да се използват хора извън страната за насилствени действия”.

Санду заяви, че се готвят “нападения срещу Молдова” с участието на “диверсанти с военна подготовка, които ще атакуват някои държавни сгради” и ще вземат заложници. По думите на молдовската ръководителка целта на тези диверсии ще е да бъде свален конституционният строй и страната да бъде “предадена на разположение на Русия”. Тя призова молдовския парламент бързо да предостави нови пълномощия на тайните служби на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *