ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мъск: Изкуственият интелект е най-голяма заплаха за цивилизацията

Илон Мъск

Коментарът на предприемача е предизвикан от появата на чатбота “Чат Джи Пи Ти” (ChatGPT)

Появата на чатбота “Чат Джи Пи Ти” (ChatGPT) показва, че изкуственият интелект е станал невероятно напреднал – нещо, за което всички трябва да се тревожим. Това е казал американският предприемач Илон Мъск пред присъстващите на Световната правителствена среща на върха в Дубай, цитиран от Си Ен Би Си.

“Изкуственият интелект е един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията”, е алармирал милиардерът, малко след като е говорил за развитието на “Чат Джи Пи Ти” (ChatGPT), софтуер, който дава поразително близки до човешката реч отговори на потребителски запитвания.

“Той (изкуственият интелект – бел. р.) може да е както положителен, така и отрицателен и дава големи, големи обещания, големи възможности”, е казал Мъск, като е подчертал, че заедно с това представлява и голяма опасност за човечеството.

Ръководителят на “Тесла” (Tesla), “СпейсЕкс” (SpaceX) и “Туитър” (Twitter) е съосновател на компанията “Оупън Ей Ай” (OpenAI), американски стартъп, който разработи така наречения генеративен изкуствен интелект, чрез който функционира чатботът “Чат Джи Пи Ти”.

Програмата е усъвършенствана форма на изкуствен интелект, задвижван от голям езиков модел, наречен “Джи Пи Ти-3” (GPT-3). Той е програмиран да разбира човешките думи и да генерира отговори въз основа на огромни масиви от данни.

Според Мъск приложението “илюстрира на хората колко напреднал е станал изкуственият интелект”, който се развива от известно време, но “досега нямаше потребителски интерфейс, който да е достъпен за повечето хора”.

Докато автомобилите, самолетите и медицинските изделия трябва да покриват регулаторни стандарти за безопасност, за изкуствения интелект все още няма никакви правила или разпоредби, които да държат развитието му под контрол, е казал Мъск.

“Честно казано, мисля, че трябва да регулираме безопасността на изкуствения интелект”, е добавил той.

По думите му регулациите могат да забавят леко развитието на изкуствения интелект, но това също може да е нещо положително.

Мъск напусна борда на “Оупън Ей Ай” през 2018 г. и към момента не притежава дялове от компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *