ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 24 000 са загиналите в Турция и Сирия след катастрофалните трусове

Наим Баяслъ (32 г.) бе спасен от развалините на срутена сграда в град Хатай, където оцеля 107 часа след опустошителните трусове.

Над 24 000 са загиналите в Турция и Сирия след катастрофалните земетресения в началото на седмицата, по последни данни. 

Над 20 600 са загиналите в Турция, съобщиха тази сутрин от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации. Ранените са 80 000.  Жертвите в Сирия са близо 4 хиляди, а повече от 7 хиляди души са ранени или са в неизвестност, отбелязва Би Би Си. Близо 1900 са вторичните трусове досега.

Българските доброволци успяха да открият още един жив човек сред развалините в турския град Хатай. По-рано български екипи откриха и спасиха двама души в Кахраманмараш.

Пред БНР Георги Влайков от сдружение “Аварийно спасяване – Пловдив” разказа:

“Има надежда, знаем, че се надпреварваме с времето. Ние виждаме тези хора какво са преживели и какво преживяват в момента. Тук средната температура е минус 10-12 градуса. Това много изморява екипите и хората. Но въпреки всичко се стремим да продължаваме да го правим максимално дълго, защото така даваме възможност за по-голям шанс за оцеляване на хора, които още са живи и са под развалините”.

Жена, затрупана под отломки в град Бесни, е била извадена жива след продължила часове наред тежка спасителна операция с участието на български и полски пожарникари. 

В друг турски град – Антакия, куче на българската Планинска спасителна служба откри петима оцелели в петия ден след трусовете.

Повече от 12 100 сгради в Турция са напълно разрушени или с много големи повреди. Строителят на луксозната жилищна кооперация в Хатай, под чиито развалини след трусовете остана семейство от Кърджалийско, е бил арестуван на летището в Истанбул при опит да замине за Черна гора.

В Сирия шестгодишно момче бе открито живо сред отломките в град Джандарис, докато в Джебла бяха спасени трима оцелели.

Около 870 хиляди души в Турция и Сирия спешно се нуждаят от изхранване, по данни на ООН.

Продължават акциите у нас за събиране на парични и материални дарения в помощ на бедстващите в двете засегнати от трусовете страни.

Турският посланик Айлин Секизкьок обяви, че пострадалите имат най-вече нужда от палатки, одеяла, газови печки и генератори за ток.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *