ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Най-богатите са спестили два пъти повече пари от всички останали

От 2020 г. досега само 1 процент от жителите на света са натрупали почти два пъти повече пари от останалата част от човечеството. В резултат на това най-богатите са получили 26 трилиона долара, а останалите 99 на сто заедно са спечелили 16 трилиона долара. Това сочат резултатите от проучване на британската благотворителна организация Oxfam. Експертите на организацията обясниха, че милиардерите са получили свръхпечалби от бързия растеж на енергийния сектор и хранително-вкусовата промишленост. И така, 95 фирми в тези отрасли са удвоили печалбите си, получавайки 306 милиарда долара и изплащайки 257 милиарда долара на акционерите.

Сред конкретните хора от списъка на забогателите са династията Уолтън, която притежава търговската верига Walmart, и индийският милиардер Гаудама Адани.

Според Oxfam най-богатите хора в света стават по-богати с 2.7 милиарда долара всеки ден.

Авторите на изследването призоваха за данък върху свръхбогатството, отбелязвайки, че налог до 5 процента върху мултимилионерите и милиардерите може да донесе на човечеството 1.7 трилиона долара на година и това би било достатъчно за изваждането на 2 милиарда души от бедността.

По-рано Oxfam заяви, че милиардерите отделят милион пъти повече парникови газове в атмосферата, отколкото обикновените хора. Отбелязва се, че емисиите на парникови газове от частни самолети и яхти на милиардери са хиляди пъти по-високи от тези на обикновен човек, а емисиите на въглероден диоксид са милиони пъти по-високи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *