ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Защо земетресението в Турция и Сирия е толкова опустошително?

Ето, че днес дойде информацията за повече от 15 000 убити и десетки хиляди ранени след разрушителното земетресение, което разтърси Турция и Сирия в понеделник (6 февруари).

Хиляди сгради се срутиха в двете страни и хуманитарните агенции предупреждават за катастрофални последици в северозападна Сирия, където милиони уязвими хора разчитат на хуманитарна помощ.

В ход са много спасителни операции, като цялата световна общност предлага помощ при операции по търсене и възстановяване. Междувременно агенциите предупредиха, че смъртните случаи от бедствието може да нараснат значително, тъй като колкото повече времето напредва, толкова повече шансът за намиране на оцелели става все по-незначителен. 

Къде удари земетресението?

Едно от най-мощните земетресения, удряли региона от един век насам, разтърси жителите в съня им в ранните часове на понеделник около 4 ч. сутринта. Трусът удари 23 километра източно от Нурдаги в турската провинция Газиантеп на дълбочина от 24,1 километра, съобщава Геоложката служба на САЩ, цитирана от CNN.

Поредица от вторични трусове отекнаха в региона непосредствено след първоначалния инцидент. Вторичен трус с магнитуд 6,7 последва 11 минути след първото земетресение, но най-големият трус, който беше с магнитуд 7,5, удари около девет часа по-късно, в 13:24 ч., според USGS.

Този вторичен трус с магнитуд 7,5, който удари около 95 километра северно от първоначалния трус, е най-силният от повече от 100 вторични труса, регистрирани досега.

И в този момент спасителите продължават да се надпреварват с времето и стихиите, за да извадят оцелелите изпод отломките от двете страни на границата. Повече от 5700 сгради в Турция са се срутили, според агенцията за бедствия на страната.

Земетресението от понеделник беше и едно от най-силните, преживявани в Турция през миналия век – земетресение с магнитуд 7,8 удари източната част на страната през 1939 г., което доведе до повече от 30 000 смъртни случая.

Защо земетресението доведе до толкова смъртни случаи?

Редица фактори са допринесли това земетресение да стане толкова смъртоносно. Един от тях е времето от деня, в което се е случило. Тъй като земетресението е ударило рано сутринта, много хора са били в леглата си, а сега са в капан под развалините на домовете си.

Лошите условия и ниските температури направиха достигането до засегнатите райони още по-трудно, а спасителните и възстановителни усилия от двете страни на границата значително по-сложни.

Прогнозите бяха -4 градуса по Целзий (24,8 градуса по Фаренхайт) в Газиантеп и -2 градуса в Алепо в сряда сутринта. В четвъртък прогнозата пада още, до -6 градуса и -4 градуса.

С разкъсани дъждове и сняг в региона, които ще продължат, стихиите излагат живота на хората на още по-голяма опасност. Междувременно властите помолиха жителите да напуснат сградите за собствената си безопасност на фона на опасенията за нови вторични трусове.

Защо се случват земетресения?

Земетресения се случват на всеки континент по света – от най-високите върхове в Хималайските планини до най-ниските долини, като Мъртво море, до горчиво студените райони на Антарктида. Разпределението на тези трусове обаче не е случайно.

USGS описва земетресение като “разклащане на земята, причинено от внезапно приплъзване на разлом. Напреженията във външния слой на земята притискат страните на разлома заедно. Напрежението се натрупва и скалите внезапно се плъзгат, освобождавайки енергия във вълни, които преминават през земната кора и причиняват треперенето, което усещаме по време на земетресение”.

Земетресенията се измерват с помощта на сеизмографи, които наблюдават сеизмичните вълни, преминаващи през земята след земетресение.

Мнозина може да разпознаят термина “скала на Рихтер”, който учените използваха преди много години, но в наши дни те обикновено следват модифицираната скала на интензитета на Меркали (MMI), която е по-точна мярка за размера на земетресението, според USGS.

Колко силно е земетресение от 7,8?

Силата на едно земетресение е известна като магнитуд. Интензивността на труса може да варира в зависимост от местната география и топография и дълбочината на труса. По скалата на величината всяко увеличение на едно цяло число се превръща в 32 пъти повече енергия.

По този повод трусовете от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер в Южна Турция можеха да се усетят до Израел и Ливан – на стотици километри.

Турция не е чужда на силните земетресения, тъй като е разположена по границите на тектоничните плочи. Седем земетресения с магнитуд 7,0 или повече са ударили страната през последните 25 години – но това в понеделник беше едно от най-мощните.

Това е и най-силното земетресение в света, след като земетресение с магнитуд 8,1 удари регион близо до Южните Сандвичеви острови в южната част на Атлантическия океан през 2021 г., въпреки че отдалеченото място на този инцидент доведе до малки щети.

Как се сравнява това земетресение в световен мащаб?

В сравнение с други големи земетресения по света, земетресението и цунамито в Япония през 2011 г. – при които бяха убити или изчезнали повече от 22 000 души – тогава регистрираха магнитуд от 9,1.

Този инцидент остави много разрушения след себе си, след като водни стени погълнаха цели градове, завлякоха къщи по магистралите и причиниха най-тежката ядрена катастрофа в страната.

Година по-рано, през 2010 г., земетресение с магнитуд 7,0 в Хаити се смята, че е убило между 220 000 и 300 000 души. Още 300 000 души бяха ранени, а милиони бяха разселени.

През 2004 г. земетресение с приблизителен магнитуд 9,1 удари крайбрежието на Суматра, Индонезия, причинявайки цунами, което остави 227 898 мъртви или обявени за изчезнали и предполагаеми загинали души.

Най-силното регистрирано земетресение е с магнитуд 9,5 в Чили през 1960 г., според USGS.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *