ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

НАТО пак призова Турция и Унгария да пуснат Швеция и Финландия

нато централа

Унгарска парламентарна делегация обяви, че подкрепя присъединяването на Швеция към НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Турция и Унгария възможно най-скоро да ратифицират присъединяването на Швеция и Финландия към пакта. Това е водеща задача за мен и за НАТО, добави той.

Столтенбелг отбеляза, че Анкара и Будапеща са подписали протоколите за членството на двете страни, като се очаква унгарският парламент да одобри ратификацията до края на март. По неговите думи има напредък и с Турция, след като президентът Реджеп Ердоган се е съгласил разговорите с Хелзинки и Стокхолм да бъдат възобновени. Напредваме, но остава още работа, добави той.

По повод войната в Украйна генералният секретар отбеляза, че Русия предприема нови нападения. Трябва да отговорим с продължаване на военните доставки за Украйна, за да може тя да надделее, посочи Столтенберг.

Унгарска парламентарна делегация обяви, че подкрепя присъединяването на Швеция към НАТО. Това стана след среща между нея и председателя на шведския парламент Андреас Норлен, предаде Асошиейтед прес. Целта на срещата беше изглаждане на “политическите спорове” между Стокхолм и Будапеща, както се изрази управляващата партия в Унгария.

Някои унгарски депутати имат съмнения дали трябва да подкрепят кандидатурите за членство в алианса на Швеция и Финландия, които по думите им разпространяват неистини за Унгария и състоянието на демокрацията ѝ. Днес обаче унгарската делегация даде знак, че парламентът в Будапеща в крайна сметка ще одобри заявленията на двете страни за присъединяване. “Подкрепяме шведското членство в НАТО”, каза пред шведската осведомителна агенция ТТ заместник-председателят на унгарския парламент Чаба Хенде. “Дадохме да се разбере, че унгарското правителство, унгарският президент, премиерът и повечето унгарски народни представители ясно и недвусмислено подкрепят шведското членство”, посочи Хенде.

Той обаче добави, че двустранните отношения между Будапеща и Стокхолм се нуждаят от подобрение.

Напоследък унгарски официални представители казаха, че шведски и финландски политици говорят лъжи по адрес на Унгария, припомня агенцията.

“Ще бъде добре, ако шведските политици, правителствени представители и депутати в Европарламента престанат да правят внушения, основани на напълно неверни факти, че в дадена страна няма върховенство на закона”, каза Хенде пред агенция ТТ.

Преди това унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че “не е правилно те да молят Унгария да ги приеме, а в същото време да разпространяват откровени лъжи за Унгария, както и за върховенството на закона, демокрацията и живота в нея”.

След срещата с шведския парламентарен председател в Стокхолм делегацията се отправя към Финландия, където също ще се опита да изясни двустранните позиции. Тази обиколка в двете страни отложи с две седмици планирания вот в унгарския парламент за ратификацията на кандидатурите им за присъединяване към НАТО.

Очаква се това да стане на заседание, насрочено за 20 март. Унгария и Турция са единствените членки на алианса, които все още не са одобрили заявките на Швеция и Финландия за влизане в НАТО. Заради руската инвазия в Украйна миналата година двете страни се отказаха от дългогодишната си политика на военен неутралитет и обявиха желание да се присъединят към алианса. 

Посещението на делегацията се състоя на фона на двудневно неформално заседание на министрите на отбраната от ЕС в шведската столица и на среща между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шведския министър-председател Улф Кристершон също в Стокхолм. Швеция понастоящем е ротационен председател на Евросъюза.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *