ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Нетаняху: Има явна заплаха за живота ми

нетаняху

Повече от пет седмици продължава недоволството в Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху отправи остри критики срещу протестите и заяви, че организаторите им подготвяли покушението му. По думите му “явна заплаха” имало и срещу други високопоставени политици.

През уикенда десетки хиляди израелци излязоха по улиците на столицата Тел Авив и скандираха срещу съдебните реформи. Правителството на Нетаняху, предложи промени, които ще ограничат правомощията на Върховния съд и ще позволят на парламента да отменя съдебни решения с обикновено мнозинство. По думите на демонстрантите това застрашава демократичните ценности на страната. 

Главният прокурор на Израел обяви, че премиерът Нетаняху не трябва да участва в съдебната реформа, защото рискува конфликт на интереси заради продължаващото дело за корупция срещу него.

Припомняме, че Нетаняху оглави новото коалиционно крайно дясно правителство на Израел, което разполага със солидно парламентарно мнозинство. Той застана начело на израелското правителство за шести път и сега иска да ограничи дейността на Върховния съд, под предлог че възстановява баланса между трите власти.

Според критици предложените реформи ще осакатят съдебната система, ще подринат независимостта на съда, ще насърчат корупцията, ще ограничат правата на малцинствата и ще лишат съдебната система от авторитет. 

Срещу планираните от новото правителство мерки се обявиха председателят на Върховния съд и главният прокурор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *