ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Никарагуа осъди на осем години затвор две френски гражданки

никарагуа знаме

Жанин Орвильор и дъщеря ѝ Ана Алварес са съответно съпруга и дъщеря на опозиционен лидер в изгнание

Съдия в никарагуанската столица Манагуа осъди две френски гражданки на осем години затвор по обвинения в заговор, съобщи правозащитна организация, цитирана от Ройтерс.

Осъдените са Жанин Орвильор и дъщеря ѝ Ана Алварес, които са съответно съпруга и дъщеря на опозиционен лидер в изгнание. Те бяха арестувани през септември миналата година и обвинени в заговор и подриване на единството на нацията – обвинения, които правителството на президента Даниел Ортега често използва срещу свои опоненти.

“Отхвърляме тези действия на режима и на съдебната власт. Настояваме за незабавното освобождаване (на двете жени), защото те са невинни”, заяви Никарагуанският център за човешки права.

Понастоящем правителството на Никарагуа не е откликнало на молбата на Ройтерс за коментар по въпроса.

Правозащитната организация съобщи още, че властите са конфискували лични притежания на двете френски гражданки и на един никарагуански гражданин като автомобили и мобилни телефони.

Миналия октомври френското правителство заяви, че е “дълбоко обезпокоено” от ареста на двете жени, припомня Ройтерс.

Базираният в Коста Рика Хавиер Алварес, който е съпруг на Жанин Орвильор и баща на Ана Алварес, заяви пред Ройтерс, че действията на никарагуанското правителство срещу близките му са проява на политическо отмъщение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *