ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Никос Христодулидис спечели президентските избори в Кипър

Бившият ръководител на кипърското външно министерство 49-годишният Никос Христодулидис спечели президентските избори в Кипър днес, побеждавайки съперника си, бившия главен преговарящ на кипърската гръцка страна за споразумение на острова и бивш постоянен представител на Кипър в ООН – Андреас Мавроянис, на балотажа. Това показват резултатите от преброяването на гласовете.Въз основа на резултатите от обработката на 100 процента от бюлетините Христодулидис получава 51.9 на сто от гласовете, Мавроянис – 48.1 процента. Избирателната активност на втория тур е била 72.2 проценат, което е с 0.2 процентни пункта по-висока от тази на първия тур, който се проведе преди седмица. И тогава бившият външен министър победи настоящия си конкурент.

Мавроянис призна поражението: “Разочарован съм, че не успяхме да оправдаем очакванията на всички, които гласуваха за нас.” Той каза още, че вече се е обадил на Христодулидис и му е честитил победата. Дипломатът е отбелязал, че е готов да сътрудничи с новоизбрания президент за доброто на страната и обществото, ако услугите му бъдат търсени от новите власти на острова.

Никос Христодулидес ще заема най-високия държавен пост през следващите пет години и ще стане осмият президент на Кипър.Избраният държавен глава е роден в предградието на Пафос – Героскипу, на 6 декември 1973 година. Той е възпитаник на пет университета: Куинс Колидж към Градския университет на Ню Йорк, Нюйоркския университет, университетите в Малта и Атина и Средиземноморската академия за дипломатически изследвания. В тези институции той изучава политически науки, икономика, въпроси на публичната администрация и се занимава с изследвания в областта на дипломацията.

От 1999 г. до 2013 г. е на дипломатическа служба, включително като генерален консул на Върховния комисариат (посолство) на Кипър в Обединеното кралство. След това от 2014 до 2018-а той беше официален представител на кипърското правителство в ранг на министър, а след това до миналата година министър на външните работи на Република Кипър.

В началото на 2022 г. Христодулидес подаде оставка като шеф на външното министерство, след като отказа да участва в избора на лидер на управляващата партия “Демократично събрание” и кандидат от тази политическа сила за поста държавен глава. В резултат на това Христодулидес се кандидатира за президент като независим кандидат, привличайки подкрепата на центристките и про-гръцки сили, представени от Демократическата партия, Движението за социална демокрация, Партията на демократичния фронт и движението Солидарност.

Христодулидис е женен за Филипа Карсера, която също е кипърски дипломат. Двамата имат четири дъщери.

Преди да влезе в политиката, той е бил академичен и кариерен дипломат.

Христодулидес спечели първия тур на президентските избори с 32.04 процента от гласовете и след това бе подкрепен от действащия президент Никос Анастасиадис. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *