ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Новият чешки президент Петър Павел встъпи в длъжност

Петър Павел

Петър Павел е бивш главнокомандващ на чешката армия и високопоставен служител в НАТО

Петър Павел, бивш главнокомандващ на чешката армия и високопоставен служител в НАТО, положи клетва, с която постави начало на петгодишния си мандат като президент на Чехия, предаде Ройтерс.

На изборите през януари Павел победи популиста и бивш премиер Андрей Бабиш с обещания да затвърди мястото на централноевропейската страна в ЕС и НАТО за разлика от предходния президент Милош Земан, който се опитваше да заздрави отношенията с Китай и Русия.

Павел, който води предизборната си кампания като независим, отправя послание за единство след предизвикващия разделения Земан, който вчера се оттегли след 10 десет години на поста.

В Чехия ролята на президента е до голяма степен церемониална и той разполага с ограничена власт, но има право да избира премиера и началника на централната банка, да представлява страната на официални събития и може да има значително влияние върху общественото мнение.

Павел обяви своята пълна подкрепа за продължаване на доставките на помощи за Украйна, за да се защити тя от руската инвазия. Той също така подкрепя приемането на еврото – тема, която беше бавена от няколко поредни правителства. Павел подкрепя и еднополовите бракове и други прогресивни политики.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *