ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Започна многомилионното новогодишно преселение на китайците

китайска нова година китай пътуващи китайци пътуване

Китайското правителство очаква да бъдат осъществени 2,1 млрд. пътувания в рамките на 40-дневния празничен период

Милиони работници и служители от по-големите градове в Китай днес са на път в навечерието на Новата година по лунния календар на фона на усилията на китайските лидери да стимулират икономиката на страната, която понесе тежки удари поради пандемията от КОВИД-19, информира Ройтерс. 

През миналия месец властите в Китай облекчиха някои от строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, които бяха в сила три години.

Така, без да се притесняват, че ще бъдат санкционирани, гражданите изпълниха железопътните гари и летищата в страната на път за своите родни места, в по-малките градове и в селските райони. Това обаче предизвиква сериозни опасения, че масовото струпване на хора може да доведе до увеличаване на случаите на заразени с КОВИД-19, отбелязва Ройтерс. 

Празничният сезон в Китай, известен като Пролетният фестивал, за много работници и служители е единственият период в годината, когато могат да се завърнат по родните си места, отбелязва Асошиейтед прес. Правителството очаква да бъдат осъществени 2,1 милиарда пътувания в рамките на 40-дневния празничен период около Новата година по лунния календар, която настъпва в неделя, 22 януари

Икономисти и анализатори внимателно следят празничния сезон за сигнали, че потребителското търсене във втората по големина икономика в света се възстановява, след като последните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, огласени във вторник, потвърдиха очакванията за рязко забавяне на икономиката на страната. 

Евентуално продължително забавяне на растежа на китайската икономика може да задълбочи политическите предизвикателства, пред които е изправен президентът на Си Дзинпин.  Напрежението сред по-младите хора в страната все още не е утихнало, след като през ноември те масово протестираха по улиците на големите градове срещу политиката на строги ограничения срещу разпространението на КОВИД-19, въведена от Си Дзинпин, отбелязва Ройтерс. 

Докато част от анализаторите очакват възстановяването на икономиката на страната да бъде бавно, вицепрезидентът Лю Хъ обяви вчера по време на Световния икономически форум в Давос, че “Китай е отворен за света след три години на изолация поради пандемията”.

Представители на Националната имиграционна администрация в Пекин съобщиха, че средно по 500 000 души дневно напускат страната или пристигат в нея, след като на 8 януари тя на практика отвори границите си, информират китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *