ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Още петима българи включени в санкционния списък “Магнатски” на финансовото министерство на САЩ

Още петима българи бяха включени в санкционния списък “Магнатски” на американското министерство на финансите.

Това са Румен Стоянов Овчаров, Владислав Иванов Горанов, Николай Симеонов Малинов, Александър Христов Николов и Иван Киров Генов.

Според официално изявление на Държавния департамент на САЩ, Съединените щати, в съвместна координация с Обединеното кралство, предприема действия за противодействие на системната корупция в България, като налага санкции на пет бивши длъжностни лица и пет юридически лица от България за корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници.

Днес Министерството на финансите предприе няколко мерки по Указ 13818, който е издаден въз основа и за прилагане на Глобалния закон “Магнитски” за отговорност при нарушаване на правата на човека и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на правата на човека и корупция по целия свят:

  – Румен Овчаров, бивш български народен представител и министър на енергетиката; Александър Христов Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“; и Иван Генов, бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш народен представител, във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с което са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари.

  – Николай Малинов, бивш народен представител и ръководител на Национално движение „Русофили“, и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, е санкциониран за подкупване на съдия, за да му разреши да пътува до Русия, въпреки че срещу него е имало обвинителен акт за шпионаж в полза на руски интереси и е бил поставен под забрана за напускане на страната.

  · Владислав Горанов, бивш народен представител и бивш министър на финансите, е санкциониран за това, че е използвал поста си за уреждане на подкуп в замяна на приемането на благоприятно законодателство, с което е ощетил държавата от данъчни постъпления.

Държавният департамент на САЩ също така санкционира и:

  – “Интер трейд 2021” ЕООД, “МС Консулт 2016” ЕООД, Национално движение “Русофили” и “Русофили за възраждане на Отечеството” са санкционирани за това, че са собственост или контролирани от Малинов.

  · “Трилема Кансълтинг” ЕООД е санкционирано за това, че е собственост или е контролирано от Горанов.

Освен това Държавният департамент наложи визови ограничения на Овчаров, Николов и Горанов за участие в значителна корупция съгласно чл. 7031, б. “в” от ежегодния Закон за бюджетните кредити на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми. В резултат на тази мярка посочените лица и членовете на семействата им нямат право да влизат на територията на САЩ.

От Държавния департамент на САЩ също така посочват, че Обединеното кралство, въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията, също наложи санкции във връзка с тежки форми на корупция и злоупотреба с държавни средства на три корумпирани фигури в България: 

  – Васил Крумов Божков, известен български бизнесмен и олигарх;

  – Делян Славчев Пеевски, олигарх и бивш депутат;

  – Илко Димитров Желязков, бивш заместник-председател на българската Държавна агенция „Технически операции“.

Тази мярка затвърждава предходните санкции на САЩ срещу тези лица по програмата за санкции на Глобалния закон “Магнитски” и официалната мярка на Държавния департамент срещу Пеевски и Желязков по чл. 7031, б. “в”, наложени през юни 2021 г.

Тези координирани действия са в подкрепа на американската Стратегия за противодействие на корупцията и са показателни за ангажимента на САЩ и Обединеното кралство за насърчаване на търсенето на отговорност за корупция и оказване на помощ на нашия съюзник в НАТО, България, за осъществяване на неотложни реформи в областта на върховенството на правото.

Корупцията, извършвана от санкционираните днес лица, е отражение на системен модел за лично обогатяване за сметка на българския народ, държава и демократични институции. Съединените щати и Обединеното кралство са непоколебимо солидарни с онези в България, които се стремят да се борят с корупцията и да укрепват върховенството на правовата държава, се посочва още в официалното становище на Държавния департамент на САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *