ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Започна траурната церемония за папа Бенедикт Шестнадесети

папа бенедикт шестнадесети XVI погребение

Литургията ще бъде ръководена от папа Франциск, който бе докаран с инвалидна количка

Кипарисовият ковчег с тленните останки на почетния папа Бенедикт Шестнадесети бе изнесен на площада “Свети Петър” пред едноименната базилика във Ватикана, предадоха АНСА и Асошиейтед прес. 

Ковчегът бе положен в центъра на площада пред огромно множество от знатни персони и държавници, както и обикновени хора. При вида на ковчега те започнаха да ръкопляскат в знак на почит към бившия папа, а през това време отекна камбанен звън. Върху ковчега бе поставен екземпляр от евангелията.

Сред присъстващите официални гости са президентите на Италия, Германия, Полша и Того, канцлерът на Германия, кралят на Белгия, френският вътрешен министър и бившата кралица на Испания София.

На площада започна двучасова литургия за покойния почетен папа. Тя ще бъде ръководена от папа Франциск, който бе докаран на инвалидна количка. В литургията ще участват кардинали, епископи и свещеници.

Много хора дойдоха на площада още през нощта. Сред тях имаше богомолци и почитатели на Бенедикт Шестнадесети, дошли от родната му Бавария, носещи традиционни баварски вълнени палта и баварски рокли. Някои от тях държаха плакати, на които на немски пишеше: “Благодаря Бенедикт”.

Десетки хиляди богомолци и висши представители присъстват днес във Ватикана на траурната церемония.

Префектурата на Рим очаква днес във Ватикана да дойдат 100 000 души. Близо 195 000 души отдадоха почит на Бенедикт Шестнадесети в трите дни на поклонение, през които тленните останки на бившия папа бяха изложени в базиликата “Свети Петър” във Ватикана.

Според традицията Бенедикт Шестнадесети ще бъде погребан в три ковчега. Тялото му е положено в ковчег от кипарисово дърво, в който ще бъдат поставени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и метален цилиндър с текст, който описва годините му начело на Римокатолическата църква. Този кипарисов ковчег ще бъде поставен после в по-голям цинков ковчег, който на свой ред ще бъде поставен в още по-голям дървен ковчег. Бенедикт Шестнадесети ще бъде погребан в криптата на базиликата “Свети Петър” на мястото, на което бе погребан преди време папа Йоан Павел Втори. Това място остана свободно, когато тленните останки на Йоан Павел Втори бяха преместени оттам в параклис в базиликата.

Относно ритуала по погребване на Бенедикт Шестнадесети в три ковчега, който е в сила и за всички папи,  теологът Бари Етеридж от университета в Кент, казва, че първият ковчег от кипарисово дърво символизира, че папата е обикновен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който обикновено или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се поставя обикновен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег обикновено е направен или от кестен, или от бряст и символизира достойнството на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *