ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пенсионираният генерал Петр Павел беше избран за президент на Чехия

Пенсионираният генерал, бивш председател на Военния комитет на НАТО Петър Павел, си гарантира победа на втория тур на президентските избори в Чехия. Това съобщи чешката телевизия по време на преброяването на гласовете, което приключва в събота.

“Петър Павел е избран за нов чешки президент”, отбеляза телевизионният водещ.

Чешкият премиер Петр Фиала потвърди на пресконференция победата на Павел на президентските избори в страната. “Поздравявам Петър Павел за избирането му за четвърти президент на Чешката република”, е казал премиерът.

Петр Павел е роден на 1 ноември 1961 г. в План в западната част на Чехословакия (от 1993 г. е на територията на Чехия) в семейство на военни. Чех по националност.

През 1983 г. завършва Висшето военно училище на Сухопътните войски в град Вишков. През 1988-1991 г. учи във висшето училище на Военната академия “Антонин Запотоцки” в Бърно. Обучава се във Великобритания – в Staff College в Камбърли (1995) и Royal College of Defense Studies (2005). През 2006 г. завършва Факултета по международни отношения на Кралския колеж в Лондон с магистърска степен. През 1985-1989 г. е член на Комунистическата партия на Чехословакия (по-късно той нарича решението си да се присъедини към партията грешка, за която съжалява). Той отрича обвиненията, че преди “кадифената революция” през 1989 г., довела до падането на комунистическия режим в Чехословакия, е служил във военното контраразузнаване.
През 2018 г. се пенсионира със звание генерал от армията (званието е присъдено през 2014 г.), изнася лекции и консултанти.

Владее английски, френски и руски език. Женен е, има две деца, отглежда и детето на жена си от първия си брак. Обича да пътува и да чете, обича да снима.

В предизборната му кампания акцентът беше поставен върху образа на военен – ​​активно се използва фразата “генерал Павел”, на предизборните плакати той беше във военна униформа.

Сред приоритетите в работата си като президент, ако бъде избран, той посочва активна външна политика, подкрепа за малкия и среден бизнес, грижа за околната среда и развитие на образованието.

Петр Павел подкрепя прехода на Чехия към еврото. Той нарича себе си член на десния политически спектър със силна социална насоченост, говори в полза на повишаване на данъците за богатите.

Петр Павел подкрепя еднополовите бракове и възможността за осиновяване на представители на сексуалните малцинства, поддръжник на легализирането на евтаназията. Една от задачите на президента е “да помогне на републиката да преодолее оптимално кризите, протичащи на фона на събитията в Украйна”.

Петр Павел е за продължаване на тясното сътрудничество с ЕС и НАТО, ранното присъединяване на Украйна към ЕС, подкрепя доставките на оръжия за Украйна.

В същото време той заявява, че запазването на мира е много по-важно за него, отколкото за много политици, защото го е изпитал сам и е видял как това се отразява на войниците и цивилното население.

Що се отнася до Русия, Петр Павел смята, че Европа е трябвало да действа по-сурово срещу нея още през 2014 година. През 2016 г. той заяви в интервю, че Русия представлява по-голяма заплаха от терористичната групировка “Ислямска държава”. Той е привърженик на максималната изолация на Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *