ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Германия: Движение “Петъци за бъдеще” зове за климатични протести

петъци за бъдеще климатичен протест климатични протести за климата

Активистите обявяват “климатична стачка” на трети март, петък

Германски активисти от движението “Петъци за бъдеще” призоваха днес за още климатични демонстрации, включително за стачка през март, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че апелът се вписва в протестите през последните дни срещу разширяването на въгледобивна мина близо до селището Люцерат.

“Климатичната стачка” на 3 март ще бъде с призив за приемане на нови правила, вземащи предвид опасността от изменението на климата, каза говорителката на движението Паулине Брюнгер. “Изкопаемите горива унищожават”, подчерта тя. Брюнгер даде за пример Люцерат, но отбеляза, че списъкът с грешките, които германското правителство е допуснало в политиката си по въпросите на климата, е дълъг.

Говорителката на движението “Петъци за бъдеще” призова за “радикална промяна във всички отрасли”, за да бъде приложено на практика Парижкото споразумение за климата – подписан през 2015 г. международен договор, чиито цели са да ограничи глобалното затопляне.

Движението “Петъци за бъдеще” и преди е свиквало протести в световен мащаб. През септември миналата година десетки хиляди души се включиха в демонстрации в Германия и други държави.

Германската полиция вече приключи с отстраняването на протестиращи от изоставеното село Люцерат. Сред тях бе и шведската активистка Грета Тунберг.

Селото бе разрушено, за да може да се разшири мина за добив на лигнитни въглища. Енергийната компания “Ер Ве Е” (RWE) стана собственост на територията на Люцерат и тя вече е изцяло оградена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *