ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Откриха поверителни документи в старо бюро на Джо Байдън

джо байдън

Американският президент твърди, че не знае как са попаднали там

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не знае какво е съдържанието на поверителните документи, датиращи от времето, когато той е бил вицепрезидент на Барак Обама и открити в един от кабинетите, които понякога той е използвал за работа, предадоха световните агенции.

“Предупредиха ме за това откритие и аз бяха изненадан да науча, че документи, имащи отношение към правителството, са били отнесени в това бюро. Но не знам какво е съдържанието на документите”, заяви Байдън в кулоарите на тристранната среща на върха с лидерите на Мексико и Канада, състояща се в мексиканската столица.

Той поясни, че неговите адвокати ще сътрудничат напълно при прегледа на тези документи и изрази надежда, че този преглед ще приключи скоро.

Документите бяха открити, когато адвокатите на Байдън са разчиствали кабинета му в университета в Пенсилвания, поясни Байдън. Веднага щом адвокатите са констатирали, че някои от документи са конфиденциални, те са направили нужното, свързали са се с държавните архиви, за да им ги предадат, разказа президентът.
 
Малък брой поверителни документи са били намерени в шкаф, който е бил заключен в центъра “Пен Байдън”, мозъчен тръст, свързан с университета в Пенсилвания, разказа в понеделник юридическият съветник на президента Ричард Саубър. “Документите не са били обект на каквото и да е издирване или изискване от страна на властите преди това и са били предадени вече на службата по архивите”, добави той.

ФБР извърши през август зрелищен обиск на резиденцията на Доналд Тръмп във Флорида, за да изземе оттам хиляди документи, в това число и свръхсекретни, отнесени от Тръмп при напускането на Белия дом и които той отказваше да върне на архивите. Сред тях е имало документи с поверителна информация относно Китай и Иран и относно ядрени въпроси.

“Кога ФБР ще претърси многото резиденции на Джо Байдън и дори Белия дом?”, попита Тръмп относно намирането сега на поверителни документи в един от кабинетите в университета в Пенсилвания.

Същевременно републиканците, контролиращи Камарата на представителите на американския Конгрес, гласуваха за започване на разследване  за това как Байдън е инструментализирал федералното правителство, предадоха световните агенции.

Съгласно решението се създават специални разследващи подкомисии. Една от тях ще е фокусирана върху разследването на стратегическата конкуренция между САЩ и Китай. А другата ще е за проучване на онова, което републиканците казват, че е злоупотреба с властта от страната на федералното правителство. Разследването, водено от втората подкомисия, ще бъде под надзора на правната комисия, председателствана от републиканския конгресмен Джим Джордан от щата Охайо, твърдолинеен близък съюзник на Тръмп.

Подкомисията ще вземе под прицел онези федерални агенции, които проверяваха опита на Тръмп да преобърне резултата от вота през 2020 г., както и това, че у него е имало класифицирани документи. За целта подкомисията ще получи и достъп до класифицирана информация, до която обикновено достъп имат комисиите по разузнаване в Камарата на представителите и в Сената.

Републиканците се бяха зарекли, че върнат ли си контрола върху Камарата, ще започнат серия от разследвания на администрацията на Байдън за нейните действия – от управлението на ситуацията по време на ковид пандемията, до изтеглянето от Афганистан, или превръщането на ФБР в средство за атака срещу политическите противници.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *