ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Полша заплаши Германия с проблеми заради отказа от компенсации

германия полша знамена

Полското външно министерство предупреди Германия, че отказът й да преговаря с Варшава за изплащане на компенсации на Полша за щетите, причинени по време на Втората световна война, ще бъде „голям проблем“ за имиджа на страната. Това съобщи в ефира на Полското радио заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски.

По-рано от полското външно министерство заявиха, че германските власти са уведомили Варшава, че смятат въпроса за компенсациите за приключен и няма да водят диалог по тази тема.

„Този ​​отговор, формата му в едно изречение, показва дълбока арогантност, липса на уважение към жертвите“, коментира Яблонски.

Според него „този отговор, неговият характер и стил ще бъдат голям имиджов проблем за Германия“. „Защото ще говорим за това много шумно. Германия казва за себе си, че иска да бъде морална държава, която определя тенденциите по отношение на човешките права и международното право, но в същото време прави нещо подобно. Това ще бъде голям проблем за тях. Ще се срамувам от това“, предупреди говорител на полското външно министерство.

На 1 септември полските власти представиха тритомен доклад, изготвен от експерти за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 година. Обявената обща сума беше 6.2 трилиона злоти (около 1.3-1.5 трилиона).

На 3 октомври полският външен министър Збигнев Рау подписа нота с искане Германия да плати обезщетение. Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за никакви плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално се е отказала от репарации. Варшава пък твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение под натиска на СССР и се е отнасяло само до несъществуващата Германска демократична република и Полската народна република, която според местни анализатори не е била суверенна държава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *