ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Представиха плана за икономически растеж на Великобритания

джереми хънт

Финансовият министър Джереми Хънт пренебрегна призивите за понижаване на данъците

Британският министър на финансите Джереми Хънт представи днес план за икономически растеж на Великобритания, който има за цел да се възползва от възможностите след Брексит и да запази приоритета си за борба срещу инфлацията въпреки призивите за понижаване на данъците, предаде Франс прес.

Критикувайки “упадъка” във Великобритания, която е на ръба на рецесия, Хънт изложи дългосрочна стратегия, съсредоточена върху “зелените” енергии, биотехнологиите, инфраструктурата, дигиталните и творческите индустрии.

Пренебрегвайки призивите за понижаване на данъците в предвидения за март бюджет, идващи от собствената му Консервативна партия през последните седмици, финансовият министър заяви, че с оглед на скока в цените и кризата с разходите за живот “най-доброто понижение на данъците е спадът на инфлацията”.

Инфлацията във Великобритания е достигнала 10,5 на сто миналия месец и се доближава до най-високите си стойности през последните десетилетия, но от два месеца е започнала леко понижение.

През септември и октомври задържалото се за кратко на властта правителство на Елизабет Тръс публикува бюджет със сериозно намаляване на данъците и огромни субсидии за електроенергия, който разтърси пазарите и принуди “Банк ъв Ингланд” да се намеси.

Този погрешно наречен “мини бюджет” предизвика скок на разходите по заемите на правителството, които все още не са се понижили напълно и са довели до стремително покачване на британския дълг. 

Реалната икономика също изпитва трудности заради повишилите се разходи по ипотечните кредити.

Джереми Хънт заяви, че амбицията му в дългосрочен план е да предостави на Великобритания “най-конкурентния данъчен режим сред водещите страни”.

В речта, която Хънт произнесе днес в лондонската централа на “Блумбърг“, министърът увери, че от 2010 г. британската икономическа дейност е нараснала по-бързо от тази на Италия, Франция или Япония, а след “референдума за Брексит растежът е почти същият като този на Германия”.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания е надвишил леко прогнозите през ноември, отчитайки лек растеж за втори пореден месец, но според официалните статистически данни се е свил с 0,3 на сто за тримесечието, приключило в края на ноември спрямо предходните три месеца.

Джереми Хънт призна, че Великобритания не е “възвърнала равнищата си на заетост и производство отпреди пандемията” и призова за “по-положително отношение към риска”. “Трябва да превърнем Брексит в катализатор”, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *