ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Призив за съпричастност с Турция и Сирия със свалени наполовина знамена

В знак на съпричастност с народите на Турция и Сирия българският национален флаг ще бъде свален наполовина. Този призив отправи премиерът Гълъб Донев. Към този жест ще се присъединят всички общини в страната.

Писмото на министър-председателя е изпратено до Народното събрание, Президента на Република България, всички министерства, омбудсманът на Република България, Сметната палата, БНБ, областните управители, кметовете на общини и на райони.

Припомняме, че на 6 февруари мощно земетресение с магнитуд 7,8, беше регистрирано в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) край южния турски град Газиантеп. То отне живота на повече от 21 000 души, като броя на загиналите с всеки изминал час продължава да расте.

Този брой е по-висок от загиналите 17 000 души през 1999 г., когато подобно силно земетресение удари по-гъсто населената северозападна част на Турция.

Изминаха 72 часа, които експертите смятат за най-вероятния период за спасяване на животи.

Стотици хиляди хора в двете страни останаха без дом посред зима. Мнозина са настанени в импровизирани подслони на паркинги в супермаркети, джамии, край пътя или сред руините и често отчаяно се нуждаят от храна, вода и топлина.

По данни на властите около 6500 сгради в Турция са се срутили, а редица други са били повредени в зоната на земетресението, където живеят около 13 милиона души.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *