ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Руски политик дава Путин на прокурор, употребил думата “война”

путин 9 май 2022 (АФП)

Руското нашествие в Украйна от февруари официално се нарича “специална военна операция”

Руски политик от Санкт Петербург поиска от прокуратурата да разследва руския президент Владимир Путин за това, че е използвал думата “война”, за да опише конфликта в Украйна, обвинявайки ръководителя на Кремъл, че е нарушил собствения си закон, предаде Ройтерс.

Путин от месеци нарича руското нахлуване в Украйна “специална военна операция”. Той подписа през март тази година закони, които предвиждат големи глоби и затвор за дискредитиране или умишленото разпространяване на невярна информация за въоръжените сили, което излага на риск от съдебно преследване хора, наричащи войната с истинското й име.

Путин обаче се отклони от обичайния си език, казвайки пред журналисти: “Нашата цел не е да въртим колелото на военния конфликт, а тъкмо напротив, да сложим край на тази война”.

Макар да смята, че правното действие, което е предприел, може да не доведе до нищо, Никита Юферев, опозиционен член на градския съвет в родния на Путин Санкт Петербург, все пак е сторил това, за да разобличи “фалша” на системата.

“За мен е важно да направя това, за да привлека вниманието към противоречието и несправедливостта на тези закони, които той (Путин) приема и подписва, но с които самият той не се съобразява”, каза Юферев за Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *