ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Револверът на 26-я президент на САЩ продаден за 910 000 щ.д.

Револверът, принадлежал на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт, беше продаден на търг за 910 000 долара. Това съобщава организаторът на търга Rock Island Auction Company.

“Очакванията бяха високи за притежавания от 26-ия президент на САЩ револвер. Smith & Wesson е в отлично състояние и достигна висока цифра от 910 625 долара”, се казва в прессъобщението.

Според Fox News приблизителната стойност на предложената реликва първоначално е била от между 800 000 до 1.4 млн. долара. Отбелязва се, че револверът е във “фантастично” състояние, въпреки факта, че вече е на повече от 100 години.

Смята се, че този револвер е представен на Рузвелт на 12 май 1898 г. по време на Испано-американската война. 

След избирането на Теодор Рузвелт за президент на Съединените щати, револверът става известен като “нощното оръжие”, тъй като се твърди, че държавният глава е държал оръжието през нощта на маса близо до леглото си.

По-рано стана известно, че бластерът на Хан Соло в изпълнение на Харисън Форд от филмовата сага “Междузвездни войни” е продаден на търг за милион долара.

Теодор Рузвелт (Theodore Roosevelt), наричан и с инициалите си Ти Ар (T.R.) е 25-ият вицепрезидент на САЩ (1901 г.) и 26-ият президент на САЩ (1901-1909 г.), като встъпва в длъжност след покушението и убийството на Уилям Маккинли (14 септември 1901 г.). На 42 години Рузвелт става най-младият президент на САЩ за времето си.

Енергията, емоцията, уменията и неподправеното удоволствие, които Рузвелт е влагал в президентството, са изключителни. През живота си е бил автор, законотворец, войник, ловец на едър дивеч, дипломат, природозащитник, морски ентусиаст, поддръжник на мира и реформатор с прогресивни идеи. Заради своите многобройни достижения, заради решаващата роля, която му е отредила съдбата, той често се счита за един от най-великите американски президенти.

Той полага клетва на 14 септември 1901 г. в Бъфало, Ню Йорк. Един от първите му запомнящи се актове като президент е да произнесе (на 20 декември 1901 г.) реч от 20 000 думи пред Камарата на представителите, в която да поиска от Конгреса да обуздае силата на тръстовете “в приемливи граници”. Заради това си искане е наречен “разбивачът на тръстове”.

През 1904 година Рузвелт се кандидатира за втори самостоятелен мандат и печели национална победа. През 1905 г. той става първият президент, който посещава Япония и Русия с цел да установи по-добри отношения с тях и да посредничи за постигане на мир между двете страни, които воюват в този момент заради съперничеството си за проникване и контрол върху Манджурия и Корея. 

В резултат на това Рузвелт печели Нобелова награда за мир през 1906 година. Той е първият американец с това отличие въобще.

Теодор Рузвелт е пети братовчед на президента Франклин Делано Рузвелт и това ги прави единствените братовчеди, които са били президенти на САЩ.

Франклин Делано Рузвелт (Franklin Delano Roosevelt) е 32-рият президент на САЩ (1933-1945 г.). Той има най-дългия мандат и е единственият президент, избиран повече от два пъти на тази длъжност. Той е една от основните политически фигури в историята на ХХ век. Роден в богатство и привилегии, преодолявайки болестта, която го прави инвалид, застава начело на реформите. Приятелите и семейството му го наричат Франк, а в обществото е известен като FDR. Той е един от най-популярните американски президенти, води страната и нацията при преодоляването на Голямата депресеия и през Втората световна война.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *