ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Рожден ден на виртуалната енциклопедия Уикипедия

Проектът Уикипедия (Wikipedia) – многоезичната, уеб базирана енциклопедия със свободно съдържание, започва на 15 януари 2001 г. като допълнение към Нюпедия, която се съставя от експерти. Този динамичен продукт на сътрудничещи си доброволци от цял свят, позволява на всеки човек с достъп до интернет да участва в редактирането ѝ. Уикипедия се управлява от Фондация “Уикипедия”, организация с нестопанска цел. 

Девизът на Уикипедия е “Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира”, а дефиницията, която ѝ дава нейният основател Джими Уейлс, е “опит да се създаде и разпространи свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки човек на планетата на собствения му език”. 

Джими Донал Уейлс (Jimmy Donal Wales), известен също с псевдонима Джимбо, е американски предприемач, съосновател на Уикипедия и на сайтовете Фендъм, по-рано известни като Уикия. Уейлс е член на управителния съвет на Фондация “Уикипедия”, заемащ специалното място “основател на общността” в съвета.

Той е роден на 7 август 1966 г. в град Хънтсвил, щата Алабама. Баща му е бил управител на бакалница, а майка му е ръководила частно независимо училище, където Джими получава началното си образование. Уейлс авършва финансово управление в университета в Оберн в Алабама. По-късно живее в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида.

За проектите на Wikipedia Fondation Джимбо казва, че това е “опит да се създаде и разпространи свободна многоезична енциклопедия от възможно най-високо качество на роден език за всеки един човек на планетата”. Името на проекта “Уики” произлиза от хавайската дума уики-уики, която означава буквално “бързо-бързо”, както се нарича и автобусна линия на международното летище в Хонолулу. “Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и да доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език – това съм аз. Това е целият ми живот.”

През 2009 година Уейлс посещава България по покана на актрисата и водещ на предаването “Нощни птици” по БНТ Искра Ангелова. По време на гостуването си Уейлс изнася лекция за интернет и свободата на словото и се среща с българските редактори в Уикипедия.

Уикипедия се разработва на сайта wikipedia.org чрез компютърна система,  наречена “уики”. Името “Уикипедия” е измислено от Лари Сангър (Larry Sanger) – американски разработчик на Интернет проекти, съосновател на Уикипедия (2001 г.) и онлайн енциклопедията Citizendium (2007 г.). Лари Сангър е роден в Белвю (Вашингтон) на 16 юни 1968 година. Баща му е морски биолог, а майка му – домакиня. В Рийд Колеж учи психология, а по-късно получава бакалавърска степен по изкуство. Среща се с преподаватели, ученици и студенти, за да създаде информационна мрежа в колежа, която да е от полза на всички.

През първите години на своята кариера Сангър е имал идеи за много сложни за изпълнение проекти. Заедно с Джими Уейлс създават онлайн енциклопедията Уикипедия през 2001 година. Създава и Интернет проекта Reading Bear. През 2002 г. подава оставка от Уикипедия, тъй като е разочарован от създалата се “отровна” атмосфера.

Между декември 2017 г. и октомври 2019 г. е директор по информационни технологии в Еврипедия, представляваща аналог на Уикипедия, основан на блокчейн технологията и характерна с по-стриктен контрол на въвеждането на информация.

В интерент съществуват или са съществували и други енциклопедични проекти. В някои от тях се използват традиционни редакционни политики и важи идеята за интелектуална собственост върху продукта, например в писаната от експерти Станфордска философска енциклопедия, както и във вече несъществуващата Нюпедия. По-неофициални сайтове като h2g2 или Everything2 служат за общи упътвания, статиите в които са писани и контролирани от отделни хора. Проекти като Уикипедия, Susning и  Enciclopedia Libra са уикита, в които статиите се разработват от много автори и няма формален процес на проверка. Така по брой статии и брой думи Уикипедия се превръща в най-голямото енциклопедично уики. За разлика от много други енциклопедии, нейното съдържание е лицензирано под свободния лиценз Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното.

Петте най-големи версии са написани, в низходящ ред, на английски, на немски, френски, полски и италиански. Разноезичните версии работят независимо една от друга. Версиите не са обвързани със съдържанието на останалите версии и е необходимо единствено да се придържат към общите политики, като например “неутрална гледна точка”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *