ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Руският олигарх Дерипаска разкритикува Путин, че иска парите на бизнеса

Олег Дерипаска

Руският олигарх Олег Дерипаска предупреди на икономически форум в Красноярск, че ефектът от западните санкции ще е много негативен за Русия.

Боледуващата икономика на Русия може да остане без финансов резерв през 2024 година, тъй като тя трудно може да замени западните инвеститори, предупреди Дерипаска, цитиран от „Ройтерс“.

По данни на университета в Йейл над 1300 западни компании или са се изтеглили от Русия или са в процес на напускане на територията й, но според швейцарски икономисти тези данни не отговарят на реалността и в действителност по-малко от 9% от западните компании са напуснали воюващата държава.

Петдесет и пет годишният магнат в сферата на енергетиката и алуминиевата индустрия, който е близък до управляващите в Кремъл, разкритикува Владимир Путин и го посъветва да спре да мечтае, че Русия ще заеме някакво специално място в света, и да започне да се занимава със собствените си дела.

Дерипаска подчерта, че войната е нарушила веригите на доставки, извадила е от пазара на труда реална работна сила в лицето на мобилизираните мъже и е лишила руските компании от западни технологии.

Според олигарха поне до средата на 2025 г. няма да има деескалация на конфликта, освен ако Русия не успее да пренасочи икономиката си на изток към приятелски страни, които все още не са й наложили санкции.

По думите на Дерипаска най-неприятното е, че руското правителство вече се опитва да вземе спестяванията на руския бизнес, за да компенсира недостига на средства в националния бюджет.

От „Ройтерс“ припомнят, че наскоро Путин призова големите руски компании да извършват доброволни плащания в националния бюджет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *