ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Руският шпионаж се опитва да изиграе западния свят

Руските тайни служби намериха начин да заобиколят западните санкции и да набавят на Москва необходимите технологии и материали за производство на оръжия. Доказателство за това са обвинителните актове срещу петима руски и двама американски граждани, който бяха представени в Бруклин във вторник, 13 декември.

Обвиняемите, сред които и служител във Федералната служба за сигурност на Русия, ФСБ, са участвали в заговор за „получаване“ на военни технологии и разработки с възможна двойна употреба от американски компании и „припознаването“ им като свои от руския военно-промишлен комплекс, както и за

контрабанда на боеприпаси за снайпери

в нарушение на санкциите на САЩ, наложени заради войната в Украйна.

Сред обвинените са трима московчани – Евгений Гринин (44 г.), Алексей Иполитов (57 г.), и Светлана Скворцова (41 г.), Борис Лившиц (52 г.) и Вадим Конощенок (48 г.) – от Санкт Петербург,плюс двамаамериканци – 35-годишният Алексей Брайман от Ню Хемпшир и 41-годишният Вадим Ермоленко от Ню Джърси.

Вашингтон обяви, че обвиняемите незаконно са закупили и изнесли силно чувствителни и строго регулирани електронни компоненти, някои от които могат да бъдат използвани и заразработването на ядрени и хиперзвукови оръжия, квантови изчисления и други военни приложения.

„Министерството на правосъдието и нашите международни партньори няма да толерират

престъпни схеми за подпомагане на руската армия.

Министерството на правосъдието доказва още веднъж, че ще преследваме безмилостно онези, които подкрепят руската военна машина, като избягват санкциите и контрола върху износа“, каза главният прокурор Мерик Б. Гарланд.

В операцията са участвали и агенти на ФБР, предвид опасността последните военни разработки да попаднат в ръцете на противниците на САЩ.

В хода на разследването е установено, че обвиняемите са били свързани с компаниите Serniya Engineering и Sertal LLC, чиито централи са  в Москва и работят работят под ръководството на руските разузнавателни служби.

Целта им е била да доставят модерна електроника и сложно оборудване за „нуждите“ на руския военно-промишлен комплекс и на сектора за научноизследователска и развойна дейност. Според американското правосъдно министерство, истинският поръчител е руското правителство.

Ако бъдат осъдени за финансова измама или заговор за измама,

обвиняемите могат да получат и 30 години затвор.

Съединените щати и техните съюзници наложиха множество санкции на Москва след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. През март министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон налагат нови санкции на транснационална мрежа от лица и компании, които са работили за закупуване на технологии за военните усилия на Русия в Украйна.  

В черния списък на Вашингтон попаднаха големи руски военно-промишлени предприятия, а Министерството на търговията

прекрати износа на произведени в САЩ компоненти и технологии,

които се използват за някои от руските военни съоръжения.

Наскоро президентът Джо Байдън обяви, че тази мярка е дала резултат и руските сили използват предимно по-старо оборудване, докато Украйна получава все по-модерни военни системи от Запада.

Руските разузнавателни служби са едни от мощните в света. В продължение на 20 години те помагаха на президента Владимир  Путин да остане на власт и авторитета му сред руснаците да става все по-силен. Въпросът сега е дали, ако Украйна продължи да си връща окупираните от руснаците територии със същите темпове,

силоваците и тайните служби ще продължат да го подкрепят?

Политологът Герхард Мангот от Университета в Инсбрук коментира наскоро, като се позова на свои източници, че на висшите нива във ФСБ вече се питат какво са склонни да жертват, за да постигнат победа в Украйна. Много от тях не искат Русия да остане изолирана от света с години или пък с наслагването на санкциите да се стигне до икономическа и хуманитарна катастрофа.

Броят на онези, които се притесняват, че Русия ще загуби войната, също се увеличава. За момента службите се опитват да „заобикалят“ санкциите, като намират незаконен достъп до западни технологии по добре разработени канали. Ако планът им се провали обаче

дали няма да „похарчат“ най-силния човек в Кремъл?

Точно когато бе разкрит публично заговорът в полза на Русия, бе съобщено, че Вашингтон може изпрати на Украйна системи за противовъздушна отбрана  „Пейтриът“ възможно най-скоро.

Тази система се смята за една от най-прецизните и обикновено съюзниците на САЩ по света се надпреварват да я поръчват. Ако това се случи, правилата на играта ще се променят, защото с помощта на „Пейтриът“ Украйна безпроблемно ще неутрализира не само руските ракетни атаки, но и дроновете им.

Бившият президент Дмитрий Медведев, който е и зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация,

предупреди НАТО да не оборудва Киев с „Пейтриът“,

защото Кремъл ще разглежда този ход като ескалация?!

В крайна сметка войната продължава и засега изходът й е абсолютно невъзможен за прогнозиране. Нито във Вашингтон, нито във ФСБ. Все още не е ясно, кой кого ще надиграе. Разбира се, ако руските тайни служби не решат да променят хода на историята.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *