ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

САЩ и Русия се обвиняват в неспазване на договора “Нов СТАРТ”

Барак Обама Дмитрий Медведев договор нов старт

Подписването на договора през 2010 г. от президентите на САЩ Барак Обама и на Русия – Дмитрий Медведев

“Нов СТАРТ” е подписан през 2010 г. и гарантира, че двете държави ограничават стратегическите си ядрени арсенали до по 1500 бойни глави

САЩ и Русия си отправиха взаимни обвинения в неспазване на договора “Нов СТАРТ”, гарантиращ ограничаването на ядрените им арсенали.

Държавният департамент снощи съобщи на Конгреса, че Русия не спазва единствения останал договор между двете страни за контрол на ядрените оръжия, пише в. “Ню Йорк таймс”. Ведомството заяви, че Русия е отказала да допусне американски инспектори в обекти за разполагане на ядрени оръжия – задължение по договора, известен като “Нов СТАРТ”, който беше подновен за пет години през февруари 2021 година.

Договорът беше подписан през 2010 г. и от 2011 г. насам гарантира, че двете държави ограничават стратегическите си ядрени арсенали до по 1500 бойни глави, изтъква изданието. Основният механизъм за проверка на договора са взаимните инспекции, при които всяка страна може да проверява данни и доказателства за ядрения арсенал на другата. Русия преустанови проверките, като заяви, че санкциите, които САЩ са наложили срещу Русия след началото на инвазията в Украйна, твърде много са затруднили достъпа на собствените ѝ инспектори до обектите в САЩ.

Нахлуването на руските сили в Украйна затруднява всякакви по-нататъшни преговори за контрол на въоръженията, коментира “Ню Йорк таймс”. От началото на войната президентът Байдън е отложил всякакви дипломатически дискусии за нови договори за контрол на въоръженията.

Евентуален край на “Нов СТАРТ” би означавал почти пълен крах на архитектурата за неразпространение на ядреното оръжие, която САЩ и Съветският съюз, а след това и Русия, изградиха през 80-те и 90-те години на миналия век, пише в. “Вашингтон пост”.

Редовните инспекции, изисквани от договора, не се провеждат от поне три години, отначало заради пандемията от коронавируса, а по-късно и заради влошените отношения между Москва и Вашингтон, коментира американското издание. Миналия август Русия отказа достъп на американски инспектори до ядрения си арсенал, въпреки че Кремъл увери, че все още се ангажира да спазва другите разпоредби на договора. Същия месец президентът Байдън заяви, че е готов да преговаря за ново споразумение за контрол на въоръженията, което да замени “Нов СТАРТ” след изтичането му, но изрази съмнение, че Москва ще бъде партньор, “готов да разговаря”.

Русия е продължила да предоставя уведомления за тестовите си изстрелвания на ракети съгласно договора и да обменя данни за броя на разположените бойни глави, ракети и бомбардировачи, пише в. “Уолстрийт джърнъл”. По думите на служител от Държавния департамент Русия продължава да казва на САЩ, че все още е ангажирана с договора.

Законодатели от Републиканската партия обаче предупредиха, че спирането на инспекциите може да бъде последвано от по-съществени нарушения на договора, които да позволят на Москва да разшири ядрените си сили и заявиха, че Пентагонът трябва да има готовност да коригира размера на американските сили в отговор, отбелязва изданието.

Русия на свой ред обвини САЩ, че не спазват договора “Нов СТАРТ”, предадоха Франс прес и Ройтерс.

“Ние виждаме, че Съединените щати в действителност разрушиха правната рамка за контрол на оръжията и (ядрената) сигурност”, каза днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков изрази съжаление за “тъжната ситуация” около “Нов СТАРТ”. Русия обаче “смята, че запазването на този договор е много важно”, добави в същото време той.

Посланикът на Русия в Съединените щати Анатолий Антонов разкритикува американските действия, които “подкопават ключовата цел на споразумението: поддържането на равновесието между стратегическите нападателни оръжия на страните”. “Вашингтон отказва да види причините в дълбочина за проблема, хвърляйки вината върху други”, добави той в своето изявление, цитирано от АФП.

Подписаният през 2010 г. договор влезе в сила година по-късно. Той изтичаше през 2021 г., но действието му бе продължено с пет години – до 2026 г., припомнят АФП и Ройтерс.

На Русия и САЩ се пада общ дял от около 90 процента от ядрените бойни глави в света. Бъдещето на договора “Нов СТАРТ” става още по-важно, след като руската инвазия в Украйна миналата година влоши отношенията между двете най-големи ядрени сили до най-ниската им точка през последните 60 години, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *