ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Синдикатите от цял свят искат нов договор за равенство на жените

Днес (8 март) на Международния ден на жената работниците от цял свят призовават за Нов социален договор, който да даде приоритет на равенството, приобщаването, мира и демокрацията.

Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) обяви, че чества жените активисти и лидери, които се противопоставят на посегателствата срещу мира и демокрацията по света. Тя отбелязва ролята, която жените играят за разрешаването на конфликти, за изграждането на мир и за мобилизирането в подкрепа на своите общности по време на криза.

МКП обръща внимание на тежката цена, която плащат жените в Афганистан, Иран, Украйна и други страни, страдащи от продължаващи конфликти и държавно насилие.

В Иран, след убийството на Джина Махса Амини от представители на репресивния режим, жените протестираха в цялата страна, за да поискат правата си, въпреки заплахите за живота им. Стотици хора бяха убити по време на протестите, други бяха осъдени на смърт, а най-малко 15 000 души бяха арестувани.

Жените и момичетата в Афганистан продължават да са подложени на насилие и заплахи от страна на талибанския режим, защото искат да упражняват правата си на труд и образование. Работниците от цял свят са солидарни с иранските и афганистанските жени и изискват от режимите в двете страни да прекратят политиката си на насилие и да зачитат правата на жените.

Войната на Русия в Украйна прави невинни хора свидетели на изтезания и избиване на цивилни граждани, включително на жени и деца. Има случаи на умишлено насочване на удари срещу важна гражданска инфраструктура. Тази бруталност остави хората в ужасни условия и унищожи пряко и непряко хиляди работни места. Синдикатите призовават за пълно спазване на международното право без изключение.

Опустошителните конфликти като тези в Сирия, Тигрей (Етиопия), Йемен продължават да водят до преждевременно прекратяване на живота и разрушаване на бъдещето.

От конфедерацията изразяват своята признателност към жените, които работят на фронтовата линия при тези причинени от човека бедствия, за да помагат на своите общности. А също благодарят и на жените, които продължават да помагат на жертвите на опустошителните земетресения през февруари в Турция и Сирия, при които загинаха над 40 000 души, а много други бяха разселени.

От Конфедерацията посочват, че жените продължават да защитават демокрацията по целия свят. На 1 февруари бе отбелязана втората годишнина от военния преврат в Мианмар, където работничките и други протестиращи продължават да са обект на нападения заради призивите си за налагане на санкции на военната хунта и исканията си за връщане към демокрацията.

В Бразилия работничките бяха сред членовете на профсъюзите, които през януари защитиха демократично избраното си правителство от атаките на крайната десница срещу Върховния съд, Националния конгрес и президентския дворец.

От МКП припомниха, че там, където има демокрация, като например в САЩ, жените продължават да се борят за справедливост по отношение на половете и своите репродуктивни права. И подчертаха, че демокрациите не са имунизирани срещу автократични тенденции, които застрашават правата на работниците и живота на хората. Тъй като расизмът, ксенофобията и дискриминацията, насочени срещу жените, работниците мигранти, коренното население и цветнокожите, се увеличават.

„Макар че жените са в центъра на тези атаки, те са и в челните редици на борбите срещу тях,“ подчертават от конфедерацията.

„Мирът и демокрацията не могат да бъдат постигнати без пълно равенство и включване на жените“, коментира Акико Гоно, президент на МКП. Той допълва, че профсъюзното движение ще удвои усилията си, за да гарантира приобщаващия характер на собствените си структури, програми и процеси, за да постигне равностойно и справедливо представителство на жените в ръководството си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *