ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Следователи са обискирали партийната централа на Макрон

Еманюел Макрон

Партийната централа на френския президент Еманюел Макрон е била претърсена от криминални следователи като част от разследването на вероятни нарушения на финансирането на двете му печеливши президентски кампании.

Финансови прокурори от Le Parquet National Financier – френската правна институция, отговорна за сериозни икономически и финансови престъпления – потвърждават акцията. Обвинителите са казали, че разследващите са претърсили и помещенията на асоциацията, финансираща партия “Ренесанс”, и парижките офиси на консултантската компания “Макинзи енд ко”.

В официално изявление говорител на “Ренесанс” уверява, че партията на Макрон е готова да сътрудничи на френското следствие. “Макинзи” потвърди новите обиски, осъществени след предишните претърсвания на парижките й офиси през май и също обяви, че “сътрудничи изцяло на властите”.

Еманюел Макрон конференция за бъдещето на европа европейска политическа общност (АФП)

Това не е първият случай, в който френските разследващи ровят във финансирането на кандидат-президентските кампании. Бившият френски президент Никола Саркози беше разследван по подозрение, че е получил прикрито финансиране от режима на покойния Муамар Кадафи преди да дойде на власт. Саркози бе признат за виновен през 2021-а, че е нарушил съзнателно предизборните правила като е надвишил разходните лимити по време на битката за преизбирането му. Той отхвърля обвиненията и обжалва присъдата си.

През октомври френските власти разшириха обхвата на проверките, насочени към данъците на “Макинзи”. Разследващите вече проучват вероятно омаловажаване на разходите, свързани с работата на консултантите, в сметките на кампанията по време на изборите от 2017-а и 2022-а, като проучват също и обвиненията за преференциално отношение.

Като президент на Франция, Макрон, който бе преизбран през 2022-а, се ползва с имунитет срещу съдебно разследване по време на петгодишния му мандат. Въпреки това той предизвика критиките на политическите си опоненти откакто през март излезе наяве доклад на френския сенат за будещото противоречия поведение на “Макинзи”. В него се атакува разширяващото се влияние на консултантите върху решенията на правителството и се отбелязва, че разходите на френските министри за услугите са скочили повече от два пъти по време на първия мандат на Макрон – до 894 млн. евро през 2021-а от 379 млн. евро през 2018-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *