ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Служителите на ЕК с нови правила за пътуване заради “Катаргейт”

еврокомисия европейска комисия ек брюксел

Комисията потвърди вчера, че директорът на транспортната й дирекция е пътувал до Катар неколкократно за сметка на Доха

Европейската комисия съобщи, че предприема промени заради възникналите съмнения за конфликт на интереси и корупция в полза на Катар, предаде БТА. ЕК потвърди вчера, че директорът на транспортната дирекция в институцията е пътувал до Катар неколкократно за сметка на властите в Доха.

Говорител на комисията днес поясни, че незабавно влизат в сила промени, според които служителите ще могат да пътуват за сметка на организатори на събитие само ако разноските се покриват от държава от ЕС, от ООН или страните от Г-7 и Г-20, от частни или държавни университети, когато пътуването е с академична цел. Всички останали пътувания трябва да бъдат плащани от ЕК, като се предвижда до лятото да бъдат въведени допълнителни промени в тези правила.

Искаме да избегнем и усещането за конфликт на интереси, заяви говорителят. Попитан дали ЕС следва да преразгледа споразумението в областта на въздухоплаването с Катар, договорено по времето на пътуванията на уличения директор, той посочи, че това не се налага. По неговите думи технически погледнато правилата в този случай са били спазени, но е предприета задълбочена проверка.

Работа на белгийските власти е да повдигнат обвинения на служители или правителства, замесени в подобни случаи, заяви говорителят в отговор на въпрос, обвързващ случая в ЕК с разследването “Катаргейт”. ЕК се стреми служителите да имат всички средства да защитят институцията и себе си от всякакви злоупотреби и съмнения за конфликт на интереси, добави той.

Омбудсманът на ЕС съобщи преди дни, че изпраща въпроси на ЕК по случая с нейния високопоставен служител. Говорителят днес уточни, че става дума за проверка, а не за разследване, като комисията има срок за отговор до юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *