ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Полският премиер се изказа в подкрепа на смъртното наказание

Матеуш Моравецки

Матеуш Моравецки призна, че не споделя възгледите на Римокатолическата църква по въпроса

Полският премиер Матеуш Моравецки изненадващо се изказа в подкрепа на смъртното наказание и призна, че не споделя възгледите на Римокатолическата църква по въпроса, предаде Асошиейтед прес.

Това изглежда е изолирана гледна точка сред лидерите на ЕС, където смъртното наказание не се прилага, посочва АП. Неговите възгледи бяха разкритикувани от опозицията.

Моравецки, който е практикуващ католик, направи тези коментари снощи на публична сесия с потребители на “Фейсбук”, на която отговаряше на въпроси.

Запитан от очевиден негов критик дали смъртното наказание би могло да попречи на правителството му да нанесе повече вреди на обществото, Моравецки каза, че това е остър въпрос, но му отговори.

“Моето мнение е, че смъртното наказание трябва да бъде допустимо за най-тежките престъпления”, заяви Моравецки. “Не съм съгласен с ученията на църквата по темата, защото аз съм поддръжник на смъртното наказание”, подчерта той. Моравецки нарече отмяната му “преждевременно изобретение”.

Депутати от опозицията отбелязаха, че подобни възгледи са характерни за авторитарните лидери.

Полша отмени смъртното наказание през 1997 г., докато се подготвяше да се присъедини към ЕС. През 2013 г. тя ратифицира протокол на Европейската конвенция за правата на човека, по силата на който смъртното наказание се премахва напълно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *