ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Столтенберг: Изтребителите за Украйна не са спешен въпрос

Йенс Столтенберг

Важно е не само да се осигурят нови видове оръжие, но и да има поддръжка за вече изпратените, посочи Столтенберг

Доставката на изтребители за Украйна засега не е спешен въпрос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Спешно е да се доставят бронирани машини, танкове и боеприпаси, както вече бе обещано, поясни той. Важно е не само да се осигурят нови видове оръжие, но и да има поддръжка за вече изпратените способности, посочи Столтенберг.

По неговите думи е необходимо страните от НАТО да повишат производството на боеприпаси, за да осигурят необходимите количества за украинските въоръжени сили, а и за да запълнят собствените си запаси. 

Нито НАТО, нито страните от алианса са част от конфликта в Украйна. Осигуряваме подкрепа за Украйна, която се самоотбранява, след като бе нападната от Русия. Украйна има право на самозащита, както предвижда Уставът на ООН. Видът на осигуряваната помощ зависи от развитието на войната, отбеляза Столтенберг. Не виждаме признаци руският президент Владимир Путин да се готви за мир, напротив – подготвят се още нападения. Затова е още по-важно страните от НАТО и партньорите на пакта да осигурят още повече подкрепа за Украйна, обобщи той.

По неговите думи днес и утре военните министри ще обсъдят необходимостта от повишаване на инвестициите за отбрана и защитата на критичната инфраструктура.

По повод очакваното приемане на Швеция и Финландия в НАТО Столтенберг посочи, че въпросът не е в едновременното им присъединяване към алианса, а във възможно най-скорошното им приобщаване към военнополитическия съюз.

Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни и главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи са обсъдили в телефонен разговор въпроси за военната помощ и обучението за украинските войски, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на министерството на отбраната на Украйна.

Агенцията отбелязва, че това става в навечерието на започващата утре среща на съюзниците на Киев в Брюксел.

Украинското министерство на отбраната съобщи в изявление в канала си в “Телеграм”, че Залужни е споделил с Каволи своето виждане за победата.

“Обсъдихме въпроса за изпращането на международна военна помощ за Украйна и обучението на нашите военни части на територията на партньорските страни”, е заявил Залужни. Той е изразил и своята благодарност за проявеното от Каволи “дълбоко разбиране на ситуацията и значителните усилия да се приближим повече до победа”, допълва министерството на отбраната на Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *