ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Берлин: Страните от НАТО да харчат минимум 2% от БВП за отбрана

Борис Писториус

Борис Писториус

Страните от НАТО снабдяват Украйна с боеприпаси от собствените си запаси, но намаляването на запасите им поставя западните отбранителни индустрии под натиск

Страните от НАТО трябва да харчат минимум 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус, докато той и колегите му от алианса се събираха за заседание в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

“Харченето само на 2 процента няма да бъде достатъчно. То трябва да бъде само основата за всичко останало. В германското правителство в момента се дебатира по този въпрос и скоро ще постигнем съгласие по него”, каза Писториус пред репортери.

Украйна призова съюзниците да ускорят предоставянето на военна помощ, докато на този фон министрите на отбраната от НАТО се готвеха за втория ден на заседанията си в Брюксел. Русия същевременно обяви, че е пробила две от отбранителните линии на Украйна на източния фронт.

Докато в Украйна звучаха призиви гражданите да избягат от Бахмут, съюзниците на страната вчера се събраха, за да измислят начини да осигурят на Киев основните материали, които ще са му необходими за предстоящите по-тежки сражения – особено артилерийските снаряди, пише в. “Ню Йорк таймс”. Един от най-големите проблеми на Украйна в борбата с руската инвазия е простичък: тя изстрелва артилерийски снаряди много по-бързо, отколкото западните ѝ поддръжници ги произвеждат, посочва американското издание. То отбелязва, че съюзниците, които се срещнаха вчера в Брюксел, са обсъдили начини за увеличаване на производството, тъй като запасите им намаляват, но са предупредили, че това е проблем, който не се решава лесно.

Страните от НАТО снабдяват Украйна с боеприпаси от собствените си запаси, но намаляването на запасите им поставя западните отбранителни индустрии под натиск, пише британският в. “Гардиън”. Изданието посочва, че по информация от НАТО времето за изчакване за доставка на едрокалибрени боеприпаси се е увеличило от 12 на 28 месеца, което означава, че поръчките, направени днес, няма да бъдат доставени до лятото на 2025 година. Вестникът цитира информация на Асошиейтед прес, че Украйна изстрелва до 6000-7000 артилерийски снаряда на ден, което е около една трета от броя, изстрелван от Русия.

Междувременно все по-бързо изтича времето, с което военните поддръжници на Украйна разполагат, за да съберат огромни количества ново оборудване и да го придвижат по линиите за доставки, които бързо се задръстват с пратки, пише в. “Вашингтон пост”, цитирайки високопоставени представители от САЩ. Според служителите увеличаващият се поток на доставки от европейските складове и пристанища към основните разпределителни пунктове и по пътищата и железопътните линии на Украйна, поставя под въпрос възможността всички те да бъдат транспортирани навреме за планираната от Киев пролетна контраофанзива срещу окопалите се руски сили. Понастоящем оборудването, което отива в Украйна, преминава през три основни транспортни центъра – в Полша, Словакия и Румъния, посочва “Вашингтон пост”. Без полагането на големи усилия за улесняване на придвижването на доставките от базите до границата има опасения, че транспортните артерии ще се задръстят и доставките ще забуксуват.

Всъщност Украйна не използва прекомерни количества артилерийски снаряди в сравнение с други конфликти назад в историята, пише в. “Телеграф”. Този недостиг е нагледна илюстрация за състоянието на НАТО след края на Студената война, коментира британското издание. Русия също се нуждае от огромни количества боеприпаси, посочва “Телеграф”. Путин обаче е поставил цялата си икономика на военна нога. Тя не е подложена на същите търговски ограничения като отбранителната промишленост на НАТО, а руските производители не са ограничени от опасения за промишлената безопасност. НАТО трябва да се стреми да увеличи производството, преди Москва да реши проблема с неефективността, корупцията и инерцията на производствената си база, пише в заключение британският вестник.

Американските военни обмислят да изпратят на Украйна хиляди конфискувани оръжия и повече от един милион патрони, които преди време са били предназначени за подкрепяните от Иран бойци в Йемен, съобщи междувременно в. „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Ройтерс.

Американски длъжностни лица казаха, че обмислят да изпратят на Украйна над 5000 автомата, 1,6 милиона патрони за малокалибрени оръжия, малък брой противотанкови ракети и над 7000 взриватели. 

Те са били конфискувани през последните месеци край бреговете на Йемен от контрабандисти, заподозрени, че работят за Иран, се казва в медийната публикация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *