ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Сунак иска възстановяване на отношенията между Острова и ЕС

риши сунак

Британският премиер Риши Сунак лично е поискал от министри и служители да разработят план за възстановяване на отношенията на страната с Европейския съюз. Това пише Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според агенцията става дума за по-тясно сътрудничество в областта на отбраната, миграцията, търговията, енергетиката и международните стандарти.

Bloomberg съобщава, че Обединеното кралство може скоро да обяви решение по дългогодишен спор с Европейския съюз относно търговските споразумения за Северна Ирландия. Екипът на Сунак вижда в това една от основите за подобряване на отношенията между Брюксел и Лондон.

По-рано агенцията написа, че излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брексит) струва годишно на икономиката на Острова 100 милиарда паунда (124 милиарда долара), тъй като Обединеното кралство получава по-малко инвестиции, загубен е  персонал и приходи от търговия.

Според агенцията размерът на БВП на Великобритания за 2022 г. щеше да бъде с 4 процента повече, ако страната не беше напуснала Европейския съюз. Освен това кралството загуби и около 370 хиляди работници от страните от Евросъюза.

“Обединеното кралство навреди ли си, когато гласува да напусне ЕС през 2016 г.? Доказателствата до момента сочат, че това е така“, казват икономистите Ана Андраде и Дан Хансън.

През декември Independent, позовавайки се на проучване на базирания в Лондон мозъчен тръст Center for European Reform (CER), съобщи, че Великобритания е загубила 33 милиарда лири (41 милиарда долара) до юни 2022 г. поради решението си да напусне Европейския съюз и последвалия процес.

Референдумът за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз се проведе през 2016 година. Поддръжниците на Brexit спечелиха с 51.9 процента от гласовете, докато 48.1 процента бяха против.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *