ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

С кого воюва новият министър на отбраната на Германия?

Борис Писториус

В Германия на поста министър на отбраната беше назначен политикът от Долна Саксония Борис Писториус. Това стана след като германският канцлер Олаф Шолц прие оставката на Кристин Ламбрехт. Критиците й я обвиниха в липса на опит, грешки в поръчките за Бундесвера и публични скандали.

Нейният приемник Писториус е известен с борбата си срещу ислямисти, националисти и антифа.

„62-годишният Писториус направи цялата си политическа кариера в Долна Саксония, но отдавна се предвиждаше за федерален пост. Той си създаде име като ревностен защитник на вътрешната сигурност и на опитен политик“, се казва в публикации в медиите.

Според SZ Писториус напълно отговаря на едно от най-важните изисквания към новия германски военен министър – той има достатъчно опит.

В същото време оставката на Ламбрехт беше „посрещната с колективна въздишка на облекчение“ в Бундесвера, според списание Spiegel.

В края на тази седмица във военната база „Рамщайн“ ще се проведе среща на украинските партньори, на която се планира да бъде обявено създаването на коалиция от страни, готови да доставят на Киев тежки танкове, включително германския Leopard 2.

Кой сте вие, хер Писториус?

Борис Писториус е роден през 1960 г. в Оснабрюк. Майка му е член на парламента на Долна Саксония от 1978 до 1990 година. През 1976 г. самият Борис се присъединява към Социалдемократическата партия на Германия (SPD), член на която остава и до днес.

През 2006 г. Борис Писториус става кмет на Оснабрюк, след като преди това дълго време е бил заместник-кмет на родния си град.

През 2013 г. той заема пост в правителството на федералната провинция и става министър на вътрешните работи и спорта. През 2019 г. той участва в избора на ръководител на Социалдемократическата партия.

По време на службата си като министър на вътрешните работи на Долна Саксония Писториус активно се бори срещу ислямския тероризъм, отбелязвайки необходимостта да се отделят радикалите и екстремистите от обикновените мюсюлмани.

През 2017 г. той привлече вниманието на медиите, като беше първият германски служител, който нареди депортирането на двама ислямисти като превантивна мярка, преди да извършат каквото и да е престъпление. „Не трябва нито да поставяме табу, нито да драматизираме престъпленията на бежанците, пристигащи в Германия“, казва Борис Писториус.

В същото време той е опонент на скандалната Национална демократическа партия (НДП). През 2017 г. Писториус разкритикува НДП като „наследник на нацистката партия“. През февруари 2018 г. Бундесратът оттегли финансирането на NDP от публични фондове за следващите шест години.

Освен това Писториус много пъти вече говори „в подкрепа на защитата на полицията и спасителите“ от зрители – под негово ръководство Министерството на вътрешните работи на Долна Саксония предложи на Бундесрата законопроект, който забранява фотографирането и заснемането на участници и жертви на пътни произшествия.

Той също така съобщи, че след поредица от палежи в Долна Саксония, властите проучват въпроса за забраната на държавното финансиране за леви радикални групи „Антифа“, които са извършили незаконни действия. „Ако някой каже, че е антифашист, аз го подкрепям напълно и го подкрепям. Но ако някой под това прикритие извършва престъпления или унищожава обществена собственост, това не е борба срещу фашизма, а борба срещу демократичната правова държава. И ние, разбира се, ще се защитаваме срещу това с всички законови средства“, категоричен е Борис Писториус.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *