ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Тайван ще удължи казармата заради заплахата от Китай

Цай Ингвен

Никой не иска война – нито тайванският народ и правителство, нито международната общност. Но мирът няма да падне от небето, обяви президентът на Тайван.

Тайван ще удължи наборната служба на една година в опит да се противопостави на заплахата от Китай, съобщи „Файненшъл таймс“.

Задължителната военна служба ще стане по-строга и заплащането ще се учетвори в първия етап от реформите в отбраната.

Тайван обеща да подсили въоръжените си сили с по-дълга военна служба и по-сериозно обучение, защото президентът Цай Ингвен се стреми да укрепи защитата на страната срещу заплахата от нападение от Китай.

„Никой не иска война – нито тайванският народ и правителство, нито международната общност. Но мирът няма да падне от небето“, посочи Цай Ингвен, когато обяви новите мерки, няколко дни след като Пекин организира най-големите си въздушни маневри около Тайван за повече от четири месеца.

„Само подготовката за война ще помогне тя да се избегне. Тайван трябва да засили способността си да се защитава“, подчерта първата жена президент на страната.

От 2024 г. задължителната военна служба за мъжете ще бъде удължена от сегашните четири месеца на една година, а заплатите на наборниците ще бъдат увеличени четири пъти, за да се приведат в съответствие с минималната заплата, добави още Цай Ингвен.

В допълнение, министерството на отбраната обеща да трансформира обучението на наборниците, което се възприема като загуба на време поради липсата на практика за стрелба. Предвижда се да има строга програма, която включва симулация по военновременен сценарий.

Заместник-министър на националната отбрана коментира, че новият режим на обучение ще включва също управление на ракети Stinger, противотанкови ракети Javelin и противотанкови ракети Kestrel. Това са оръжия, които САЩ насърчават Тайван да използва, за да изгради способността си да възпре евентуално нахлуване на китайската армия, която е значително по-добре подготвена – както количествено, така и като оборудване заради финансовите си възможности.

Разпространената информация е знак за промяна – до този момент тайванските политици  са демонстрирали нежелание открито да обсъждат опасността от китайската военна агресия поради страх от загуба на обществена подкрепа. Властите в Пекин настояват Тайван да се обедини с Китай и дори заплашват да го превземат със сила, ако Тайпе се съпротивлява на обединението. Голяма част от обществото в Тайван се противопоставя да стане част от Китай.  

Съгласно плановете, наборниците, обучени при новия режим, ще формират гарнизонна сила, която ще отговаря главно за защитата на критичната инфраструктура, докато 210 000 войници на страната ще формират основната сила на бойното поле.

Реформата на военната повинност е следствие от години нарастващ натиск от страна на САЩ върху Тайван за укрепване на отбраната му. Цай Ингвен започна политически дискусии по плана малко след преизбирането си в началото на 2020 г., като войната в Украйна подейства като силен катализатор за ускоряване и укрепване на реформите, коментираха двама служители на тайванската национална сигурност.

Дори след повече от 300 дни война, „Украйна не е паднала, украинците все още се бият усилено и твърдата воля на украинския народ да защити родината си движи всички хора по света, които обичат свободата и демокрацията“, посочи Цай Ингвен, добавяйки, че Тайван трябва да покаже същата решителност и кураж, за да се защити, за да спечели подкрепата на света.

Тя добави, че промяната в наборната военна служба е само първият стълб на по-широки реформи в отбраната, които ще се отнасят и до гражданската защита и ролята на жените в армията. Жените понастоящем не подлежат на военна служба в Тайван.

САЩ приветстваха обявяването на реформата. Това „подчертава ангажимента на Тайван за самозащита и засилва възпирането“, заявиха от Американския институт в Тайван, де факто – посолството на САЩ.

Оттам обявиха, че САЩ ще продължат да помагат на Тайван в поддържането на достатъчна способност за самоотбрана в съответствие с ангажиментите съгласно Закона за отношенията с Тайван и на политиката на Вашингтон за Китай.

Съединените щати дадоха уверение, че ще продължат  да подкрепят мирното разрешаване на проблемите в Пролива и ще се противопоставят на всякакви едностранни промени в статуквото от която и да е страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *