ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Таяни призова Ван И да упражни над Русия натиск за мир

Антонио Таяни Уан Ван И

Си Дзинпин ще произнесе мирна реч на 24 февруари по повод годишнината от руското нашествие в Украйна, съобщи италианският външен министър

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни призова китайския си колега Ван И, който беше на посещение в Рим, да упражни натиск върху Русия, за да се стигне до справедлив мир в Украйна, предаде Франс прес.

“Китай трябва да изиграе една фундаментална роля за подтикване към мира”, каза Таяни. “Сигурен съм, че Пекин е готов да се ангажира в тази насока”, добави той.

Ван И ще посети и Москва, след като обиколи няколко страни в Западна Европа.

В Рим Таяни подчерта пред Ван необходимостта да се упражни натиск над Русия, за да бъдат постигнати благоприятни условия за справедлив мир чрез подкрепата за дипломацията, ефикасни санкции, хуманитарна помощ и справедливост за жертвите.

След Рим Ван И отиде и в Париж, където френските му събеседници също го насърчиха да предаде послания, за да се върне Русия на масата за преговори.

Италианският външен министър заяви, че е получил информация от Ван И, че китайският президент Си Дзинпин ще произнесе мирна реч на 24 февруари по повод годишнината от настъплението на руските войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Антонио Таяни каза това пред италианското радио РАИ ден след като се срещна с Ван в Рим.

В отговор на въпрос за инициативата “Един пояс, един път”, министърът обясни, че италианското правителство ще направи оценка и ще вземе решение “в подходящия момент”.

През 2019 г. Италия стана първата голяма индустриална държава, която се присъедини към колосалния проект, чиято цел е да подобри търговския обхват на Пекин, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *