ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия вече са над 15 000

сирия

Продължава търсенето на оцелели в Турция и Сирия след опустошителните земетресения. Загиналите в двете държави вече са над 15 000. Роднини на хора, които са живеели в срутени сгради, се присъединиха към отчаяните спасителни операции с кирки, лостове и дори с голи ръце.

Според някои от близките на хората в неизвестност, на спасителните служби им е отнело твърде много време, за да реагират и за да има по-голям шанс да бъдат открити живи хора в руините. А бедстващите и останалите без домове хора в пострадалите райони молят за помощ – както за техника, така и за храна.

Турският президент Реджеп Ердоган призна, че правителството е срещнало някои проблеми, но каза, че ситуацията вече е “под контрол”. Той отхвърли обвиненията и каза, че е необходимо единство след бедствието. 

Турските власти съобщиха, че работят за отварянето на още два гранични пункта на границата със Сирия, които да помогнат за достигането на международна помощ до страната.

Европейският съюз обяви, че ще предостави 6,5 милиона евро собствени средства на Турция и Сирия, а през март ще организира донорска конференция.  

Температурите в засегнатите от земетресението райони остават много ниски, в някои райони дори отрицателни.

Хиляди хора са се подслонили в колите си или палатки, тъй като се страхуват или им е забранено да се върнат по домовете си.

Очаква се броят на загиналите от земетресението в понеделник да нарасне рязко, тъй като спасителните усилия наближават границата от 72 часа, което експертите по бедствия считат за най-вероятния период за спасяване на животи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *