ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Украйна с бойкот на Олимпийските игри, ако има спортисти от Русия

Украйна обмисля евентуален бойкот на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., ако на руските и беларуските спортисти бъде позволено да се върнат на международните спортни арени.

На 3 февруари ще се проведе извънредно Общо събрание на НОК на Украйна, на което ще бъде обсъден въпросът за бойкота на Олимпийските игри – става ясно от пост в социалните мрежи на Жан Беленюк, олимпийски шампион и депутат във Върховната Рада на Украйна, който е приложил писмо с дневния ред на заседанието с ръководителя на НОК на Украйна Вадим Гутцайт.

Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет на своя среща на 25 януари обяви намерението си да обмисли допускането на руски спортисти до международни турнири с неутрален статут. Това се отнася за тези руснаци, които се придържат към Олимпийската харта, тоест не подкрепят войната срещу Украйна, а също така спазват правилата на Световната антидопингова агенция (WADA). Всички спортисти ще бъдат принудени да преминат през индивидуални проверки.

МОК заяви своя непоколебим ангажимент за солидарност с украинските спортисти. Но в същото време мнозинството от участниците в срещата изразиха силна подкрепа към обединяващата мисия на олимпийското движение, особено в тези времена на разделение, конфронтация и война.

Според решенията на МОК всички спортисти трябва да бъдат третирани без каквато и да е дискриминация, в съответствие с Олимпийската харта. Никой спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава само заради паспорта си. 

Освен това, МОК и неговият президент Томас Бах се изказаха в подкрепа на предложението на Олимпийския съвет на Азия (OCA) да позволи на спортисти от Русия и Беларус да участват в азиатските квалификации за Олимпиадата в Париж през 2024 година.

Украинският президент Зеленски в разговор с Бах миналия месец призна, че е “разстроен” от потенциалното завръщане на руски и беларуски спортисти и отправи към френския президент Макрон молба за помощ, за да блокира участието на руски и беларуски спортисти в Париж.

Министърът на спорта на Украйна и президентът на Националния олимпийски комитет на Украйна Вадим Гуцайт също призоваха МОК да не вдига забраната за Русия и Беларус за Париж 2024 г., подчертавайки, че спортисти от Русия сега служат във въоръжените сили на страната и участват във войната  срещу Украйна, а НОК на Руската федерация и Беларус са под пълния контрол на властите на своите страни.

В отговор на решенията на МОК, украинската световна и олимпийска шампионка Лилия Подкопаева (на снимката – бел. ред.) в открито писмо до всички национални олимпийски комитети и международни спортни федерации по света призова Русия и Беларус да бъдат санкционирани с всички възможни мерки, включително и нейните спортисти.

Ужасяващо и вбесяващо е, пише Подкопаева, че МОК позволява на руски и беларуски спортисти да се състезават на предстоящите олимпийски игри под неутрални знамена. Сред тях има спортисти, които силно подкрепят геноцида и войната в Украйна. Според нея спортът е всичко друго, но не и неутрален и е изпълнен с повече политика, отколкото някой би признал. Всеки спортист е посланик и представител на своята страна, всяка държава използва своите олимпийски шампиони в своя полза, за да прокарва своите политически интереси и цели.

Росица Рускова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *