ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Унгарският парламент дебатира за Финландия и Швеция в НАТО

унгарският парламент унгария будапеща

Парламентът на Финландия прие днес закона, който позволява на страната да стане член на НАТО

Унгарският парламент започна днес дебатите за членството на Финландия и Швеция в НАТО, но изходът от гласуването сега изглежда несигурен поради опасенията на управляващата партия, предаде Франс прес.

Според сайта на парламента ратификацията на протоколите за присъединяване на двете страни се очаква между 6 и 9 март. Правителството обаче посочи, че вероятно тя ще бъде отложена за втората половина на март.

Междувременно се очаква делегация от унгарски депутати в двете скандинавски страни.

Тези визити имат за цел “да разсеят техните опасения”, каза унгарският външен министър Петер Сиярто по-рано тази седмица след среща с шведския си колега Тобиас Билстрьом. 

Макар Виктор Орбан все още казва, че официално е за разширяване на Северноатлантическия пакт, по собствените му думи, “депутатите не са много ентусиазирани”.

Заедно със своя съюзник Християндемократическата народна партия неговата партия ФИДЕС държи мнозинство от две трети в унгарския парламент и миналата седмица започнаха да се появяват съмнения за ратификацията.

Някои депутати се безпокоят, че „границата между Русия и Финландия от повече от 1000 км“ крие риск от ескалация, обясни Орбан в интервю за радио.

Други осъждат непрекъснатите се критики и „явните лъжи“, разпространявани от шведите и финландците относно състоянието на демокрацията в Унгария.

Опозицията обвинява правителството, че използва организирането на този вътрешен дебат в рамките на ФИДЕС като тактика за забавяне на ратификацията, докато Виктор Орбан се опитва да поддържа връзки с Москва въпреки войната.

Междувременно парламентът на Финландия прие днес закона, който позволява на страната да стане член на НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на официални резултати от гласуването. Това става, преди Турция и Унгария да са дали одобрението си за присъединяването на северната страна.

В отговор на нахлуването на Русия в Украйна Финландия избра през май миналата година тясно военно сближаване с НАТО, като кандидатства да се присъедини към блока, вместо да разчита единствено на собствените си въоръжени сили за защита на дългата 1300 километра съвместна граница с Русия.

Приемайки учредителните договори на НАТО, Финландия може да получи преднина пред съседна Швеция, която също кандидатства за членство в алианса, но кандидатурата ѝ бе блокирана от сегашната му членка Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че неговата страна е готова да приеме Финландия, но все още смята, че Швеция дава подслон на хора, които според него са членове на терористични организации.

Както Финландия, така и Швеция все още очакват одобрение на кандидатурите си също и от Унгария, в чиито парламент днес започнаха обсъжданията по ратифицирането, което може да бъде гласувано по-късно този месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *