ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Управлението на българо-турската граница е най-належащата задача за укрепване на сухопътните граници на ЕС

Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи управлението на българо-турската граница като най-належаща задача във връзка с укрепването на сухопътните граници на ЕС. Тя каза това пред пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел по време на дебат, посветен на миграцията и убежището.

Миграцията е европейски проблем, който трябва да се реши с европейски средства, каза фон дер Лайен и посочи:

“Най-належащите проблеми в момента са на сухоземната граница между България и Турция. Ние можем да я укрепим с капацитет за управление, да осигурим инфраструктура и оборудване като дронове, радари и други средства за наблюдение, както направихме през изминалите години в Румъния, Испания, Гърция и Полша. Можем да увеличим и присъствието на ФРОНТЕКС”.

“В изключителни случаи трябват и огради. Това, което е изключение, е възможност и също трябва да може да се финансира от ЕС”, каза председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер.

На това се противопостави лидерката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия. Според нея, “ние не можем да се превърнем крепостта Европа, а трябва да защитаваме Европа на солидарността”.

“Трудно е, след като чухме думите на г-н Вебер, който говори за телени огради и стени, да разберем, че имаме нужда от разбирателство. Много е трудно. Дори председателката на Комисията фон дер Лайен споменава за това. А трябва да работим с мисълта за солидарност, за европейските ценности, за хоризонта пред нас”, каза тя.

“Когато България иска помощ за укрепване на тази граница, българите чуват, че от европейския бюджет не могат да очакват нито евро. Така им отговаря еврокомисарят Йохансон. Това ли е достоен отговор от страна на Еврокомисията?”, попита евродепутатът от ЕНП Йерун Ленарс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *