ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Финландците не искат да чакат Швеция за НАТО

Финландия знаме

Швеция съобщи, че ще затегне законите, наказващи онези, които членуват в терористични организации

Мнозинството от финландците не искат да чакат Швеция, чийто път към НАТО засега е блокиран от Турция, и подкрепят идеята тяхната страна да влезе в алианса веднага. Това показа допитване до общественото мнение, публикувано днес, предаде Франс прес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че турският парламент би могъл да ратифицира членството на Финландия без това на Швеция. Двете страни заедно кандидатстват за присъединяване към Алианса.

Според допитването на института “Талустюткимюс”, публикувано от финландския всекидневник “Илта саномат”, 53 процента от анкетираните смятат, че Финландия не трябва да чака Швеция по пътя към НАТО. Само 28 процента смятат, че страната трябва да изчака Швеция, за да се присъединят двете държави заедно към военния алианс.

Допитването е реализирано в периода 30 януари – 1 февруари и в него са участвали 1021 души.

Междувременно Швеция съобщи, че ще затегне законите, наказващи онези, които членуват в терористични организации. Страната предприема тази стъпка месеци след като подписа споразумение с Турция за борба срещу тероризма, целящо да преодолее нейните възражения срещу шведската кандидатура за членство в НАТО, предаде Ройтерс.

Новото законодателство, което правителството се надява да влезе в сила през юни, ще предостави на властите много по-широки правомощия да задържат и водят дела срещу лица, които подкрепят терористични организации чрез финансиране или по други начини. “Става дума за изключително всеобхватна криминализация”, заяви пред репортери шведският министър на правосъдието Гунар Стрьомер. Досега е било трудно хора да бъдат подвеждани под отговорност, ако действията им не са били свързани с конкретен терористичен акт, посочи Стрьомер. Новият закон ще обхване всички видове участие, добави той.

По думите на Стрьомер необходимостта от затягане на законодателството е била подчертана от атаката в центъра на Стокхолм през 2017 г., при която мъж се вряза в пешеходци на оживена търговска улица и уби петима души. Министърът добави, че нивото за заплахата наскоро се е повишило и Швеция е започнала да бъде възприемана като цел на терористи, след като наред с други неща, миналия месец крайнодесният датски политик Расмус Палудан изгори Корана в Стокхолм.

Стрьомер увери, че новият закон няма да засегне правото на протест или да попречи на хората да развяват знамето на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

ПКК е смятана за терористична организация в Турция, САЩ и Европа – включително в Швеция. “Самото развяване на знаме като форма на израз няма да бъде криминализирано”, каза Стрьомер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *