ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Фон дер Лайен: Германия да премине решително към възобновяеми енергийни източници

Урсула фон дер Лайен

“В никакъв случай не може да има връщане към зависимостта от руските изкопаеми горива”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на събитие на дясноцентристките християндемократи (ХДС) в Германия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Германия да премине решително към възобновяеми енергийни източници в името на климата и за да ограничи приходите на Москва, предаде БТА. “В никакъв случай не може да има връщане към зависимостта от руските изкопаеми горива”, заяви Фон дер Лайен на събитие на дясноцентристките християндемократи (ХДС) в Германия. “Това е задача за цяло поколение, която трябва да овладеем”, добави тя.

Фон дер Лайен, която членува в ХДС, се изказа на събрание на партията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, индустриален регион, в която се намират Кьолн, Дюселдорф и Дортмунд. Тя посочи, че западната германска провинция има всички предпоставки да излезе по-силна от трансформацията към чисти технологии. Но борбата с изменението на климата не трябва да се води за сметка на икономиката, изтъкна Фон дер Лайен. И допълни, че руският президент Владимир Путин “си мисли, че може да ни изнудва със зависимостта ни от петрола, въглищата и газа от Русия”, но че Германия бързо е намерила други източници.

Председателката на ЕК също така увери, че Украйна се ползва с безусловна подкрепа от страна на Европейския съюз, а страната трябва да надделее срещу руските атаки, за да защити европейските ценности. “Заставаме на страната на Украйна без никакви “ако” и “но”, подчерта Фон дер Лайен. Украйна “се бори за нашите общи ценности, тя се бори за спазването на международното право и за принципите на демокрацията и затова Украйна трябва да спечели тази война”, категорична е тя.

Фон дер Лайен и нейните колеги от ЕК се подготвят за среща на върха ЕС-Украйна на 3 февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *