ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Хърватия успешно премина към еврото

хърватия

Хърватия приключи успешно преминаването към еврото. Четиринадесет дневният период на двойно обращение приключи на 14 януари. По време на периода можеше да бъде използвана както куната, така и еврото. Плащанията вече не могат да се извършват в куни.

Според проучване на Европейската комисия, проведено на 13 и 14 януари, 89% от всички плащания в брой в магазините са извършени в евро. А 99% от потребителите получават ресто само в евро. Анкетираните хърватски граждани, които заявяват, че вече носят само евробанкноти са 67%, а 68% заявяват, че носят само евромонети.   

Хърватските власти предприемат активни мерки, за да защитят потребителите и да отговорят на опасенията относно неправомерното увеличение на цените в периода на преминаване към еврото, в съответствие с правилата за въвеждане на еврото („Закон за еврото“). 

Двойното обозначаване на цените в куни и евро стана задължително на 5 септември 2022 г. и ще се прилага до 31 декември 2023 година. Властите въведоха Етичен кодекс на предприятията, за да се гарантира стабилност на цените на стоките и услугите, като се помогне на предприятията правилно да преизчисляват и показват цените, без неоправдано увеличение. Национален контролен орган е натоварен със задачата да наблюдава и контролира цените и може да предприема подходящи мерки в случай на нарушения. 

Банкнотите и монетите в куни могат да бъдат обменяни за евробанкноти и монети във финансовата агенция и пощенските станции до 30 юни 2023 година. Обменът на куни в търговските банки е възможен до 31 декември 2023 година. Националната централна банка на Хърватия ще обменя банкноти куни без ограничение във времето, а куна монети — до 31 декември 2025 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *