ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Чехия отбелязва 30 години като отделна държава

чехия прага чешка република

Раздялата на Чехия и Словакия през последния ден на 1992 г. влезе в историята като “нежен развод”

Тържествени прояви по повод 30-ата годишнина от образуването на Чешката република се състояха в Прага, съобщи вчера агенция ЧТК, цитирана днес от ТАСС.

Чешката и Словашката република навършиха по 30 години на 1 януари. Те са правоприемнички на Чехословакия, в която двата народа живяха заедно почти 70 години – от 1918 до 1993 г., с изключение на Втората световна война (1939-1945 г.), когато хитлеристите създадоха в Чехия и Моравия протекторат, а в Словакия – зависима от Третия райх марионетна национално-клерикална държава. Раздялата на Чехия и Словакия през последния ден на 1992 г. влезе в историята като “нежен развод”.

Кулминация на сегашните празненства в Чехия бе организираната в понеделник от премиера Петър Фиала среща на политици, оглавявали чешкото правителство през последните три десетилетия. В нея участваха действащият държавен глава Милош Земан и експрезидентът Вацлав Клаус, всеки от които е бил и премиер.

По случай юбилея чешката филхармония изнесе концерт в пражкия дворец “Рудолфинум”. На него присъства словашкият премиер Едуард Хегер, който пристигна в Чехия, за да присъства на проявите във връзка с годишнината. Освен това Хегер разговаря с Фиала и с чешки министри.

В Братислава пък бе отпразнувана 30-ата годишнина от суверенитета на Словакия, образувана едновременно с Чехия.

Правителствата на Чехия и Словакия единодушно определят отношенията между двете страни като образцови и ги сочат за пример на максимално ефективно междудържавно сътрудничество. Взаимодействието между тях се развива във всички сфери – от социално-икономическата до тази на отбраната. Прага и Братислава отстояват общи интереси на световната сцена. Обикновените граждани на Чехия и Словакия също смятат, че времето е потвърдило целесъобразността на създаването на две отделни държави. От социологически проучвания става ясно, че те не съжаляват за разпадането на Чехословакия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *