ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

51 процента от сърбите са против влизане в ЕС

сърби сърбия белград

Ако утре имаше референдум за влизането на Сърбия в Европейския съюз, 34 процента от гражданите биха гласували "за", но само 17 смятат, че би трябвало да направят определени отстъпки заради напредването към ЕС, а против влизането в ЕС са 51 процента от анкетираните, бе заявено днес на представянето на резултатите от анкета на социологическата агенция Демостат, съобщава белградският вестник "Данас".

На представянето на проучването "Външнополитически ориентации на гражданите на Сърбия" Сречко Михайлович от Демостат посочи, че 58 процента от анкетираните смятат, че Сърбия не би трябвало да съгласува своята външна политика с ЕС, докато 33 процента смятат, че Сърбия трябва да направи това.
 
На въпрос какво би трябвало да направят властите в Сърбия, 43 процента от анкетираните смятат, че властите би трябвало да отхвърлят влизането на Сърбия в ЕС, а 30 процента са на мнение, че властите би трябвало да приемат влизането на Сърбия в ЕС.

На въпрос дали Сърбия би трябвало да се присъедини към един от двата глобални световни блока, 40 процента смятат, че Сърбия трябва да вземе страна, а 37 процента са на мнение, че не трябва да избира един от двата блока.

81 процента от анкетираните смятат, че Сърбия на всяка цена трябва да запази своята неутралност, а 80 процента заявяват, че Белград не трябва да въвежда санкции срещу Русия.

Отговаряйки на въпрос кой е отговорен за настоящото положение в Украйна, седем процента от анкетираните са посочили Русия, три процента смятат, че Русия е по-отговорна от Украйна, 17 процента смятат, че за ситуацията е най-отговорна НАТО, а 54 процента са на мнение, че НАТО е изцяло отговорна.

Ако идната седмица в страната имаше парламентарни избори, за Сръбската прогресивна партия биха гласували почти половината от анкетираните, посочи Михайлович, Партията за свобода и правосъдие би получила 10 процента, а Социалистическата партия на Сърбия – 9 процента от гласовете.

Когато става въпрос за политиците, 46 процента имат най-голямо доверие в Александър Вучич, 6 процента имат най-голямо доверие в Здравко Понош и Ивица Дачич, а 27 процента нямат доверие в нито един политик. От световните лидери 45 процента имат най-добро мнение за Владимир Путин, Си Дзинпин се харесва от 12 процента, а Еманюел Макрон от 11 процента от анкетираните.

От лидерите на съседните страни на-голям брой анкетирани имат най-добро мнение за Виктор Орбан (37 процента) и Милорад Додик (28 процента).

За гражданите на Сърбия най-близки народи сред съседните страни са черногорците (34 процента) и македонците (24 процента), най-малко близки са албанците (4 процента). Проучването е било направено между 13 и 22 юни и в него са участвали 1203 сръбски граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *